Născut la Comrat, interpretul Slavici Moroz s-a stabilit de un deceniu cu traiul în Rusia. El spune că pune aceeași pasiune atunci cînd cîntă la Moscova, București și Chișinău. În ajunul alegerilor parlamentare din 24 februarie acesta încurajează oamenii să meargă la urne, ca să contribuie la schimbare.
Your browser doesn’t support HTML5
Slavici Moroz: „Eu rar îmi vizitez patria, o dată pe an vin la mama și nu pot așa să vă spun deodată dacă ceva poate s-a schimbat în cei zece ani de când mă aflu la Moscova. Am impresia că parcă
În afara buticurilor cu marfă străină nu se vede marfă moldovenească, nu se vede producție, nu se vede că republica lucrează...
totul s-a oprit, că în Moldova s-a oprit viața, nu se simte dezvoltare; în afara buticurilor cu marfă străină nu se vede marfă moldovenească, nu se vede producție, nu se vede că republica lucrează, am în vedere producția. De exemplu, chiar și la Moscova nu se mai întâlnesc nici alimente, nici vinuri de calitate din Moldova, din păcate, nu prea se găsesc la magazine.
Aș dori mult ca republica să se dezvolte. Este tot ce pot să spun așa, mai pozitiv, că Republica Moldova cum a fost așa și rămâne un stat situat într-un loc foarte frumos, cu pământ care rodește și aș dori mult ca să facem un efort, nu știu cum, dar să devină republica noastră mai dezvoltată, mai civilizată, mai bogată. Și, bineînțeles, legături culturale cu alte țări, ca să fim noi iubiți și căutați de toată lumea, inclusiv în Rusia și în Europa.”
Europa Liberă: Ai spus că de la o seamă de vreme nu se mai găsesc atât de multe mărfuri moldovenești, fructe, legume, vinuri, dar în schimb bănuiesc că poți să întâlnești foarte mulți moldoveni care își câștigă bucata de pâine acolo, la Moscova, în Federația Rusă.
Slavici Moroz: „Da, bineînțeles. Eu nu cred că existența lor este atât de bună, atât de ușoară, ca pentru oamenii care oricum, cu toate că am avut o istorie comună cu Rusia, a fost URSS, o țară mare și mai bogată, dar oricum moldoveanul care vine aici se simte mai străin decât în țara lui, în Moldova. Și, bineînțeles, sunt probleme cu documentele că oricum e altă țară și alte legi, dar știu că mulți rămân să trăiască aici. Și asta este o altă problemă, fiindcă dacă moldoveanul rămâne aici, peste un timp oarecare, nu știu, peste o generație, 20-30 de ani, gata, nu mai cunoaște nici limba natală, poate unele obiceiuri se mai păstrează în familii, dansuri, cântece, dar limba dispare cu încetul, fiindcă nu sunt școli cu predarea în limba moldovenească sau, mă rog, limba română, cum fiecare își dorește s-o numească.
Un lucru foarte bun e că apar diaspore aici, organizații care unesc oameni născuți în Republica Moldova. Și am observat că nu numai moldoveni vin, care sunt moldoveni de origine, dar și ruși, și găgăuzi și se unesc în asociațiile acestea și parcă au un dor așa, un sentiment comun, își iubesc patria din care au venit aici și găsesc limbaj comun mai ușor poate decât atunci când trăiau acolo, în Moldova. Nu prea am întâlnit aici oameni care au venit din Moldova și se sfădesc sau nu găsesc limbaj comun. De obicei sunt mai toleranți unul față de altul.”
Europa Liberă: Pentru că e campanie electorală, acum mulți politicieni vor să pescuiască cât mai multe voturi și acești actori politici vorbesc despre o cifră impresionantă a moldovenilor care s-ar afla în Federația Rusă la muncă, peste 500.000 de persoane, dar în ziua alegerilor la vot vin prea puțini. De ce?
Slavici Moroz: „În genere acum este un trend, oamenii nu prea se interesează de politică, s-au făcut mai infantili, mai nu știu cum, nu vreau să spun mai proști, dar cum să numești omul care nu dorește să meargă să voteze? E un lucru firesc, trebuie să
Ar fi minunat să fie deschise mai multe centre de votare și atunci lumea cred că o să voteze ...
meargă, trebuie să voteze, dar sunt niște chestii. De exemplu, eu am încercat când au mai fost alegeri să mă duc la vot, dar a fost o coadă imensă acolo la votare; afară erau undeva vreo 30 grade de frig, de ger și n-am rezistat. Mă rog, eu nici n-am bănuit că va fi un rând atât de mare de doritori. Cred că ar fi minunat să fie deschise mai multe centre de votare și atunci lumea cred că o să voteze, mai mulți au să vină.”
Europa Liberă: Ce vor decide aceste alegeri parlamentare din Republica Moldova pentru cetățenii statului și pentru viitorul țării în general? Ce se va decide la 24 februarie?
Slavici Moroz: „E greu de spus. Sincer vorbind, e greu de spus. E democrație, ar fi bine ca lumea să spună ce-i place, care politician, în ce direcție să privim noi sau, mă rog, cei care au rămas acolo, în Republica Moldova. Bineînțeles că orișicine așteaptă ca republica să înceapă să se dezvolte. Întotdeauna moldovenii au fost oameni muncitori, harnici.
De ce, de exemplu, în Republica Moldova nu se produc, nu știu, genți de piele, căciuli, pantofi de calitate ș.a.m.d., că există posibilitate? Se poate de făcut concurență turcilor, chinezilor și nu
Orice țară este stimată dacă are economie dezvoltată sau armată puternică, dar Moldova nu are nici armată puternică, nici economie ...
trebuie să stăm să așteptăm ajutor de peste hotare. Și politica ar trebui să fie mai neutră. O țară mică trebuie să fie prietenă cu toți, să găsească orice posibilitate ca să nu aibă dușmani, să nu aibă piedici pe piață.
Aici e o chestiune de politică la nivel așa, mai înalt, ca să nu vedem noi bancuri la televiziuni despre politica moldovenească. Cum să vă spun? Orice țară este stimată dacă are economie dezvoltată sau armată puternică, dar Moldova nu are nici armată puternică, nici economie. Apoi atunci nu știu cum să fie stimată. Numai pentru dansuri și cântece e cam puțin. Pentru ce, pentru vinuri? Ei bine, atunci vinul trebuie să fie de calitate înaltă, pentru că cumperi un vin moldovenesc și o dată e bun, calitativ, altă dată – te așezi la masă, ai niște musafiri și când deschizi sticla e ceva de groază. Trebuie să ne învățăm de la francezi a produce, ei mai bine aruncă un vin care nu-i gustos, nu-i bun decât să-l dea la vânzare. Eu gândesc ca și consumator.
Eu aici am familie, m-am căsătorit aici și am concerte. În Republica Moldova nu prea, nu este dezvoltată așa cum aș dori să am posibilitate să plec cu concerte în turnee, dar pentru altcineva nu știu, cred că tot așa, nu prea este posibil să deschidă un business un cetățean simplu, să ia un credit de la bancă cu procent minimal și nu prea are poate ajutor din partea ministerelor pentru desfășurarea pieței, pentru vânzări. Statul, în primul rând, trebuie să se gândească cum să ajute oamenii.”
Europa Liberă: Dar și cetățenii trebuie să fie capabili să-și aleagă o clasă politică care să guverneze calitativ?
Slavici Moroz: „Oamenii s-au săturat de minciuni și poate nu prea mai cred în politicieni, fiindcă fiecare politician care își face publicitate înainte de alegeri vorbește frumos și spune niște lucruri bune, și propune niște lucruri bune, dar când ajunge la guvernare
Oamenii care vorbesc despre patriotism nu prea sunt patrioți, asta este problema...
își schimbă poziția, adică multă lume în politică e cu două fețe și sunt puțini patrioți. Oamenii care vorbesc despre patriotism nu prea sunt patrioți, asta este problema. În politică se duc oameni cu bani, care și-au făcut ceva parale, au de unde lua dintr-un „buzunar” pentru a plăti publicitatea ca lumea să cunoască cine este respectivul, ce poziție are, dar când ajung acolo unde ajung, se gândesc: hai să-mi întorc banii pe care i-am cheltuit, și se începe... Dacă ai făcut un jaf, de acum cred că nu te mai poți opri. Asta-i problema.
Oameni care schimbă poziția, acum se poate să fac un lucru rău, las’ că mâine mă voi schimba, asta e bine că nu știe lumea, că poate am luat un ajutor din partea unui hoț și l-am ajutat cu o lege... Știți cum se întâmplă în Parlament ș.a.m.d. Of, niște lucruri grele.
Eu sunt un simplu artist, nu prea îmi place lumea asta politică, eu
Ar fi de dorit să avem și noi niște politicieni așa cum a fost Václav Havel în Cehoslovacia...
înțeleg că în politică trebuie să te gândești una, să spui alta, pe urmă să faci a treia, dar ar fi de dorit să avem și noi niște politicieni așa cum a fost Václav Havel în Cehoslovacia, cum au mai fost oameni în alte părți, mă rog, la francezi generalul Charles Gaulle, o persoană superbă, un patriot adevărat, care a ridicat și economia Franței, și cultura. O așa persoană dacă o să devină președinte sau prim-ministru în Republica Moldova și să adune împrejur o echipă de oameni care să nu se gândească în primul rând cum să câștige ei, dar să se gândească să câștige republica asta, țara asta. Să vină un Ștefan cel Mare, care să rămână pe urmă în memoria oamenilor. Am impresia că nimeni nu se prea gândește la așa ceva, multă lume merge la biserică, se prefac parcă sunt așa de credincioși, dar la urma urmei e iarăși PR și o chestiune de reclamă.”
Europa Liberă: Și Slavici Moroz cum vede Republica Moldova în următorii patru sau zece ani?
Slavici Moroz: „Trebuie să devină un centru cultural, un centru de turism, fiindcă sunt locuri frumoase pe râul Nistru, pe râul Prut. Se poate de făcut multe și diverse lucruri. Învățământul, de exemplu, să fie atât de bun, ca să vină străinii să învețe în Republica Moldova. Să nu gândim că într-adevăr e un loc prăpădit și uitat de Dumnezeu. Am dori mult să ieșim din impas și să fie o țărișoară de nota „10”; ei bine, de nota „6”, în următorii patru ani.
Să sperăm, să sperăm, că știți cum e, dacă eu o să vă spun că o să dăm faliment, o să fie republica distrusă și o să dispară, păi atunci poate așa să se și întâmple. Când toată lumea crede că nu mai avem noi viitor, gândurile noastre se transformă în ceva real. Haideți să ne gândim la bine, să ne gândim că totul va fi OK.”