Slovacia amenință cu reducerea sprijinului pentru refugiații ucraineni după ce Kievul a oprit tranzitul gazelor rusești

Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, este considerat de mulți un avocat al intereselor Rusiei în UE.

Prim-ministrul slovac Robert Fico a amenințat că va reduce sprijinul financiar pentru cei 130.000 de refugiați ucraineni aflați în țară și că va propune oprirea exporturilor de energie către Ucraina. Declarațiile vin după ce Kievul a oprit tranzitul gazelor rusești către Europa, pe 1 ianuarie.

Premierul Robert Fico a declarat că nu există riscul ca Slovacia să sufere de penurie de gaze pentru că a stabilit deja rute alternative de aprovizionare.

Însă premierul slovac susține că decizia Ucrainei de a opri tranzitul gazelor rusești către Europa ar priva Slovacia de 500 de milioane de euro, taxe de tranzit.

Fico a spus că, pe lângă „scăderea semnificativă a sprijinului pentru cetățenii ucraineni din Slovacia”, partidul său este gata să dezbată oprirea livrărilor de energie electrică pentru Ucraina.

„Singura alternativă pentru o Slovacie suverană este reînnoirea tranzitului sau solicitarea unor mecanisme de compensare care să înlocuiască pierderea finanțelor publice”, a mai declarat premierul solvac.

Agenția ONU pentru refugiați (UNHCR) a estimat luna trecută că în Slovacia se află peste 130.000 de refugiați ucraineni, din totalul de 6.813.900, la nivel global.

Luna trecută, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a acuzat pe premierul Robert Fico că l-a ajutat pe Putin să „finanțeze războiul și să slăbească Ucraina”.

„Fico implică Slovacia în încercările Rusiei de a provoca mai multă suferință ucrainenilor”, a spus președintele ucrainean.

De cealaltă parte, Polonia s-a oferit să sprijine Kievul în cazul în care Slovacia își întrerupe exporturile de energie electrică. Aprovizionarea Ucrainei este crucială, în condițiile în care țara atacată de Rusia a pierdut o mare parte din capacitățile de producție, ca urmare a atacurilor sistematice asupra infrastructurii.

Guvernul polonez a numit oprirea aprovizionării cu gaze rusești de către Ucraina „o altă victorie” împotriva Moscovei. Comisia Europeană a declarat că UE s-a pregătit pentru schimbare și că majoritatea statelor vor face față opririi livrărilor de gaze rusești.

Operatorul rețelei de tranzit de gaze din Slovacia, Eustream, deținut majoritar de stat, a avut venituri de 158 de milioane de euro și un profit după impozitare de 25 de milioane de euro în cele șase luni până la 31 ianuarie anul trecut, ultima perioadă pe care a raportat-o pe site-ul său, scrie Reuters.

Importatorul slovac de gaze SPP, care acoperă aproximativ două treimi din cererea slovacă, a declarat miercuri că s-ar confrunta cu costuri suplimentare de aproximativ 90 de milioane de euro, în principal în taxe de tranzit, dacă ar înlocui tot gazul rusesc în acest an.

Slovacia, care se învecinează cu Ucraina în est, a exportat în Ucraina 2,4 milioane de megawați-oră de energie electrică în primele 11 luni ale anului 2024.

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te