Slovacia susține că proprietățile vaccinului Sputnik V depind de locul unde a fost produs

Autoritatea pentru medicamente din Slovacia a spus că dozele de vaccin rusesc Sputnik V primite recent au caracteristici diferite de cele recenzate în revista britanică Lancet și cele analizate de Agenția Europeană a Medicamentelor.

Într-o declarație de presă, Institutul de Stat pentru Controlul Medicamentelor (SUKL) spune că vaccinele rusești care se folosesc, potrivit presei, în vreo 40 de țări, au în comun doar numele, dar proprietățile diferă în funcție de locul unde au fost produse.

Slovacii nu au spus că vaccinele rusești ar fi mai rele și mai bune, ci că au proprietăți diferite, în funcție de șarjă.

Producătorul rus al vaccinului a calificat declarația slovacă drept fake news.

Mai târziu, joi, Russia Direct Investment Fund, entitatea care promovează vaccinul în afara Rusiei, a spus că a cerut Slovaciei să înapoieze dozele incriminate.

Slovacia, membră în NATO și UE, a primit 200.000 de doze de Sputnik V, într-o tranzacție vizând 2.000.000 de doze care a dus la căderea guvernului de la Bratislava, condus de premierul Igor Matovic.

Deocamdată, Slovacia nu-și vaccinează populația cu vaccinul rusesc.

Sputnik V este folosit în vecina de la sud a Slovaciei, Ungaria, iar landul german Bavaria a anunțat că va cumpăra 2,5 milioane de doze dacă vaccinul rusesc primește aprobarea UE.