Slovenia | Natasa Pirc-Musar este prima femeie-președinte a țării

Candidata liberală Natasa Pirc-Musar sărbătorește rezultatul alegerilor, 13 noiembrie 2022

Candidata liberală Natasa Pirc-Musar va deveni prima femeie-președinte al Sloveniei, după ce a câștigat cu ușurință un al doilea tur de scrutin duminică, potrivit rezultatelor de ultimă oră.

După numărarea aproape a tuturor buletinelor de vot, avocata de profesie și apărătoarea drepturilor omului, susținută de tabăra liberală de stânga aflată la putere, a obținut aproximativ 54% din voturi. „Oamenii au dovedit prin vot ce fel de Slovenie doresc”, a declarat ea în primul discurs televizat. „Voi apăra drepturile fundamentale ale omului și democrația.”

Rivalul ei, fostul ministru de externe de dreapta Anže Logar, a obținut aproximativ 46% din voturi, potrivit Comisiei electorale de stat din Ljubljana. În primul tur de scrutin, pe 23 octombrie, câștigase 34% din voturi, plasându-se primul între cei șapte candidați.

Logar, în vârstă de 46 de ani, un apropiat al fostului prim-ministru de dreapta Janez Janša, demis în aprilie, a fost susținut de puternicul partid SDS al lui Janša. Logar a felicitat-o pe Pirc-Musar pentru victorie în fața camerelor de televiziune.

„Ați deschis calea pentru generațiile viitoare”

Șeful statului are, în mare măsură, un rol ceremonial în Slovenia. Mandatul este de cinci ani. Cu toate acestea, pentru mulți, alegerile joacă un rol important în lupta de lungă durată pentru putere dintre partidul naționalist de dreapta al lui Jansa și tabăra mai fragmentată a stângii liberale. Aceasta din urmă a câștigat alegerile parlamentare din aprilie. Mișcarea liberală pentru libertate a noului prim-ministru Robert Golob guvernează de atunci într-o coaliție cu social-democrații și cu stânga.

Pirc-Musar, în vârstă de 54 de ani, a fost primul ombudsman pentru libertatea de exprimare din Slovenia, din 2004 până în 2014. În calitate de avocat, ea a militat pentru protecția vieții private și pentru accesul liber la informații.

Cel mai important client al său a fost soția fostului președinte american Donald Trump, Melania, care este originară din Slovenia. În 2016, Pirc-Musar a reprezentat-o împotriva unui ziar tabloid sloven pe care l-a acuzat de defăimare și împotriva unor companii slovene și croate care s-au folosit de numele și imaginea Melaniei Trump în scopuri publicitare, fără consimțământul acesteia.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris pe Twitter: „În calitate de prima femeie aleasă președinte al Sloveniei, ați deschis calea pentru generațiile viitoare. Aștept cu nerăbdare să lucrez cu dvs. Împărtășim obiectivul unei Uniuni tot mai puternice, democratice și reziliente.”