În Germania, social-democrații (SPD) au obținut o victorie la limită asupra blocului conservator CDU / CSU, în alegerile parlamentare de duminică, scrutin care va decide cine îl va înlocui pe cancelarul care pleacă, Angela Merkel, ca lider al celei mai mari economii europene, potrivit rezultatelor preliminare din 27 septembrie.
Atât SPD, cât și CDU / CSU au revendicat mandatul de a forma următorul guvern, rezultatele preliminare sugerează negocieri îndelungate, iar până atunci cancelar va fi tot Angela Merkel, politiciana conservatoare aflată de 16 ani în fruntea guvernului federal al Germaniei.
### Vezi și... ### Epoca Merkel se încheieAșa cum nicio formațiune nu a obținut majoritatea, o coaliție de guvernare formată din trei partide pare a fi scenariul cel mai probabil, verzii și liberal-democrații jucând un rol chee.
Rezultatele preliminare publicate de Comisia Electorală Federală la începutul zilei de 27 septembrie au dat 25,7% pentru SPD și candidatului său pentru funcția de cancelar Olaf Scholz, care este la final de mandat de ministru de finanțe și de vicecancelar. Scholz a declarat că alegerile au oferit „un mandat foarte clar pentru a ne asigura că am pus la punct un guvern bun și pragmatic pentru Germania”.
Partidul de la guvernare, Uniunea Creştin-Democrată (CDU / CSU) a obținut cel mai slab rezultat în alegerile federale de după război și în istoria sa de 76 de ani, obținând doar 24,1% din voturi. Este cu aproape 8% mai puțin comparativ cu ultimele alegeri din 2017. Armin Laschet, candidatul CDU / CSU pentru funcția de cancelar și actual premier pentru Renania de Nord-Westfalia, a declarat după vot că rezultatul a fost dezamăgitor, dar că va încerca în continuare să formeze următorul guvern.
### Vezi și... ### Liderul conservatorilor germani, Armin Laschet, a comis o gafă la votVerzii au avut cea mai bună performanță, de până la 15%, în timp ce liberal-democrații FDP a obținut aproximativ 11,5% din voturi, conform rezultatelor preliminare.
Este puțin probabil ca alte două partide să intre în următorul guvern. Extrema stânga Die Linke a obținut aproximativ 4,9%, potrivit rezultatelor preliminare, fiind neclar dacă va avea suficiente voturi ca să treacă pragul de 5% pentru a intra din nou în parlament.
Alternativa pentru Germania de extremă dreapta (AfD) va intra din nou în legislativ, după ce a obținut 10,3%, dar toate formațiunile principale au exclus o coaliție cu acest partid. Prezența la vot a fost una ridicată, de 76,6%.