Socialiștii moldoveni au mers în China, iar PAS nu se supără: „Vrem o relație pragmatică”

Delegația socialiștilor moldoveni în China, 26 februarie 2025.

Delegația socialiștilor moldoveni în China, 26 februarie 2025.

O delegație a Partidului Socialiștilor din R. Moldova, condusă de vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, se află până pe 6 martie în China, la invitația Partidului Comunist Chinez. Într-un rar exemplu de armonie internă moldoveană pe teme externe, puterea de la Chișinău nu este deranjată.

Dacă în privința contactelor socialiștilor cu Rusia puterea pro-occidentală de la Chișinău și-a exprimat mereu rezerve, demersul de strângere a cooperării cu Beijingul a fost apreciat pozitiv de un lider al guvernării PAS.

Răspunzând joi la Parlament unei întrebări a Europei Libere, președintele legislativului, Igor Grosu, a urat „succes” socialiștilor, spunând că autoritățile moldovene văd relația cu China drept „foarte pragmatică” și ar fi interesate și ele de „dezvoltarea cooperărilor economice”.

Deputatul socialist Adrian Albu a declarat la rândul lui că în opinia socialiștilor R. Moldova trebuie să vadă „cu ochi buni relația cu China”, pe care a descris-o drept o „forță motrice importantă din punct de vedere economic”.

Vizita socialiștilor în China, unde urmau să semneze un memorandum de cooperare cu PCC, nu este una neobișnuită. Astfel de vizite au devenit o rutină în ultimii ani, mai ales după ce din 2021, PSRM și-a introdus în programul de activitate, apropierea de PCC drept unul din obiectivele de bază ale formațiunii.

Albu nu a oferit alte detalii despre agenda delegației socialiștilor, din care mai fac parte deputații Grigore Novac, Vladimir Odnostalco și Alla Pilipețcaia, alături de alți membri ai PSRM.

Din delegație lipsește liderul socialist, Igor Dodon, care a mers în schimb la Moscova, într-o vizită despre care deputatul Albu spune că nu cunoaște detalii.

Your browser doesn’t support HTML5

Igor Grosu și Adrian Albu despre vizita PSRM în China

Comuniștii chinezii nu-și mai prea aleg prietenii

Partidul Comunist din China, unicul partid de guvernământ, spune că are o politică de cooperare cu forțe politice din lumea întreagă. Potrivit unui document de pe pagina sa de net, dacă în secolul trecut PCC cultiva mai ales relațiile cu partide comuniste și socialiste, după 2000 (într-o perioadă de reformă accelerată în China) a inițiat colaborări cu forțe politice străine dintre cele mai diverse, inclusiv conservatoare, cu scopul general de a promova mai ales interesele economice ale Beijingului în lume.

Lucrări de infrastructură la Shanghai, cu zgârie-nori în fundal, în octombrie 2024. China ține să se prezinte în străinătate ca o țară dinamică, cu politici pragmatice, bazate în primul rând pe interese economice.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2023, Moldova a exportat în China mărfuri de aproape 8 milioane de dolari, importând în schimb produse de peste 1 miliard.

Într-un comunicat de presă publicat joi, 27 februarie, PSRM spune că agenda vizitei va include mai multe întrevederi cu reprezentanții Partidului Comunist Chinez și ai autorităților chineze, pentru a consolida dialogul politic și „extinderii relațiilor de colaborare dintre cele două țări”.

Vizita anunțată de socialiști în China, are loc într-un context în care Beijingul încearcă să profite de o anume distanțare transatlantică între SUA și Europa, care se adâncește în condițiile în care președintele SUA, Donald Trump, încearcă să pună capăt rapid războiului din Ucraina, forțând inclusiv concesii din partea Kievului.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te