Socialiștii și-au prezentat candidatul pentru Primăria Chișinău

În vârstă de 40 de ani și de profesie jurist, Adrian Albu este deputat în primul mandat, membru al fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Deputatul Adrian Albu este candidatul desemnat de Partidul Socialiștilor pentru funcția de primar al municipiului Chișinău la alegerile locale generale din 5 noiembrie.

Candidatura lui Albu a fost anunțată, într-un briefing de presă, de liderul socialiștilor, Igor Dodon, care l-a prezentat drept „o candidatură puternică ce are toată susținerea partidului și a lui personală”.

Dodon a spus că PSRM mizează pe electoratul de stânga, pe cel de centru și pe alegătorii indeciși, amintind că actualul primar al capitalei, Ion Ceban, a câștigat scrutinul din 2019 cu programul electoral al PSRM.

„Mergem în alegerile locale cu oameni de încredere, care nu și-au schimbat poziția pe parcursul ultimilor ani, când au fost presiuni enorme, și au rămas ferm pe poziții”, a declarat Dodon, referindu-se la Ceban, care și-a creat propriul partid în 2022 – Mișcarea Alternativă Națională.

Liderul socialiștilor a avertizat că pe 5 noiembrie va fi dată „prima lovitură puternică împotriva guvernării PAS-Maia Sandu”, pe care a numit-o „antistatală și antisocială”.

Albu a vorbit atât în română, cât și în rusă și a promis că va promova „incluziunea tuturor cetățenilor în viața municipiului”.

În vârstă de 40 de ani și de profesie jurist, Adrian Albu este deputat în primul mandat, membru al fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. A ajuns în Parlament în iulie 2022, împreună cu Gaik Vartanean, după ce socialista Alla Dolință a renunțat la mandat din cauza că PSRM nu a condamnat războiul din Ucraina, iar comunista Elena Botnarenco a decedat.

Albu a lucrat în Parlament din 2016, când s-a angajat în calitate de consilier al președintelui fracțiunii Partidului Socialiștilor. În 2019, la scurt timp după preluarea puterii de către alianța PSRM-ACUM, a fost numit secretar general al Parlamentului. După alegerile parlamentare din 2021, a devenit consilier al președintelui fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor din Parlament.

Potrivit unei investigații realizate de postul TV8, Albu este deputatul care a făcut cele mai scumpe achiziții anul trecut. Angajat în ultimii 7 ani doar în funcții publice, el și-ar fi cumpărat anul trecut casă, apartament și garaj. Investițiile l-ar fi costat aproape două milioane de lei. Bugetarul și-ar fi sporit de trei ori averea începând din 2016, când a fost angajat la Parlament.

Albu le-a explicat jurnaliștilor că familia sa deține capital agonisit de mai mult timp, că a avut „un salariu foarte bun” în postul de secretar general, iar soția sa – „un salariu decent”, activând într-o organizație neguvernamentală.

Socialiștii și comuniștii merg separat la alegeri

Pe 10 iulie, liderii Partidului Socialiștilor și Partidului Comuniștilor au avut o ședință comună, în care au decis că formațiunile vor merge paralel în alegerile locale din noiembrie, și nu în bloc, ca la parlamentare, și că își vor susține reciproc candidații cu cele mai mari șanse în localitățile țării.

În luna mai, socialiștii au anunțat că vor avea propriul candidat la alegerile locale din toamnă și că nu-l vor mai susține pe Ion Ceban. Dodon nu a exclus atunci că ar putea intra chiar el în cursa pentru Primăria municipiului Chișinău.

Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) l-a înaintat pentru această funcție pe deputatul Lilian Carp, iar Platforma DA – pe fostul viceprimar Victor Chironda. Actualul primar, fostul socialist Ion Ceban a anunțat încă anul trecut că va încerca să ia al doilea mandat.