Socialiștii spun că nu recunosc rezultatele referendumului pentru aderarea la UE

Potrivit PSRM, rezultatele referendumului din 20 octombrie ar arăta „lipsa consensului în societatea moldovenească”.

Partidul Socialiștilor (PSRM) spune că nu recunoaște rezultatele referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană și cere partidului de guvernare PAS să renunțe la modificarea Legii supreme.

Socialiștii susțin că referendumul ar fi „ilegal”, în ciuda faptului că, la 16 aprilie 2024, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a emis un aviz favorabil pentru organizarea plebiscitului și modificarea Constituției în vederea aderării la UE. Curtea a constatat că „inițiativa de revizuire a Constituției nu afectează caracterul suveran, independent și unitar al statului Republica Moldova”, și nici „statutul de neutralitate permanentă” al acesteia.

PSRM afirmă, într-o declarație difuzată pe 30 octombrie, că autoritățile ar fi creat „condiții vădit inegale” pentru participanții la campania electorală de la referendum, în defavoarea partidelor înregistrate cu opțiunea de vot „Nu”.

Socialiștii mai spun că în ziua votării au fost comise „numeroase încălcări”, cum ar fi arborarea drapelelor UE în secții de votare și „numeroase cazuri de transport organizat al alegătorilor”.

Totodată, PSRM consideră că „sute de mii” de moldoveni care s-ar afla în Rusia au fost privați de dreptul la vot prin faptul că autoritățile au deschis în această țară numai două secții de votare.

Socialiștii, care în timpul campaniei i-au îndemnat pe alegători să boicoteze referendumul, califică rezultatele plebiscitului drept „un eșec total”.

„În interiorul țării, pentru modificarea Constituției au votat puțin peste 45% dintre alegători. Totodată, peste 54% au votat împotrivă, fără a-i lua în calcul pe cei care au refuzat să participe la această ilegalitate. Rezultatul final pozitiv a fost obținut doar prin voturile exprimate în secțiile din SUA și Canada. În rezultat, pentru includerea integrării europene în Constituție au votat doar 22,5% din toți cetățenii Republicii Moldova”, se spune în declarația PSRM.

Potrivit socialiștilor, rezultatul strâns la referendum, care a trecut cu 50,35% pentru opțiunea „Da”, ar arăta „lipsa consensului în societatea moldovenească”, iar modificarea Constituției ar amplifica „divizarea” socială.

Dodon: Credeți că nu se poate organiza anul viitor un alt referendum?

Liderul PSRM, fostul președinte pro-rus, Igor Dodon, a susținut marți, 29 octombrie, într-un Live pe Facebook, că actuala guvernare pro-europeană ar fi falsificat rezultatele referendumului, „introducând ilegal” 10-11 mii de buletine cu opțiunea „Da” în urnele de vot de la secțiile din SUA și Canada.

„Doriți să cedați suveranitatea R. Moldova către Bruxelles pe baza voturilor a 22,5% din populație? Nu este asta o crimă?”, a mai spus Dodon.

Totodată, el a sugerat că rezultatele referendumului pro-UE ar putea fi anulate printr-un alt referendum.

„Eu fac apel către Partidul Acțiune și Solidaritate (...). Asta nu va trece așa simplu, oamenii înțeleg totul. Și vor ieși masiv să voteze împotriva voastră. Ați creat un precedent. Credeți că nu se poate organiza anul viitor un alt referendum? Foarte ușor. Veți pierde puterea. Cel târziu la anul viitor, nu va mai fi niciun PAS-ist la putere”, a spus Dodon.

Autoritățile de la Chișinău și partenerii lor occidentali au acuzat Rusia de amestec „fără precedent” în alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie. Poliția spune că a dezavuat o vastă rețea de cumpărare a sute de mii de voturi, pusă la cale de gruparea oligarhului fugar Ilan Șor cu scopul de a deturna parcursul democratic și pro-european al țării.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te