Socialiștii consideră „jignitoare” declarațiile ministrului român de externe privind inexistența „limbii moldovenești”

Partidul Socialiștilor a criticat dur recenta declarație a ministrului de externe român, Bogdan Aurescu, care – în cursul unei întrevederi cu omologul său ucrainean – a cerut din nou Kiev-ului să recunoască oficial „inexistența” limbii moldovenești, și identitatea acesteia cu limba română. Ministrul român de externe reamintea că Ucrainaa recunoscut încă din aprilie 2021 identitatea între limba română și așa-zisa “limbă moldovenească”.

### Vezi și... ### România cere din nou Ucrainei să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești”

Aurescu făcuse declarația în contextul în care a discutat situația minorității române din Ucraina și a accesului acesteia la învățământ în limba maternă, pe fundalul noii legi ucrainene a educației care limitează acest acces pentru toate minoritățile. O problemă ce umbrește și relațiile Ucrainei cu Ungaria, între altele.

### Vezi și... ### România a cerut din nou Ucrainei să respecte drepturile minorității române în școală

Într-o declarație de presă, Partidul Socialiștilor – aflat în plină campanie electorală pentru anticipatele din 11 iulie – califică declarația lui Aurescu dar și afirmații ale ambasadorului României la Chișinău pe această temă drept „ostile și jignitoare față de poporul moldovenesc și limba moldovenească”. În opinia Socialiștilor lui Igor Dodon, ele „reflectă direcția clară a politicii externe a României care urmărește suprimarea identității naționale a poporului moldovenesc”.

Mai mult, Socialiștii acuză România că ar duce o politică „pe termen lung de absorbție a Republicii Moldova independente”.