Socialiștii sugerează că Ucraina încearcă să atragă R. Moldova într-un conflict militar  

Într-o reacție la anunțul făcut de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, precum că Rusia ar pregăti un plan de destabilizare în R. Moldova, Partidul Socialiștilor declară că este „categoric împotriva unor scenarii care atrag R. Moldova în conflicte militare și jocuri geopolitice” și că „se opune tentativelor forțelor externe de a se amesteca în treburile interne ale R. Moldova”.

Socialiștii, aflați în opoziție, cer Serviciului de Informații și Securitate (SIS) să publice materialele despre „activitățile subversive cu scopul subminării statului R. Moldova” pe care instituția susține că le-a identificat.

„În caz că asemenea informații nu vor fi prezentate, le vom califica drept provocatoare, menite să destabilizeze situația social-politică din Moldova, precum și o nouă încercare de a atrage țara noastră într-un conflict militar”, se arată în declarația emisă de PSRM.

### Vezi și... ### Zelenski vorbește de un plan rusesc de distrugere a democrației în R. Moldova 

Pe 9 februarie, în timpul unui discurs ținut la Bruxelles, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că serviciile speciale ucrainene ar fi intrat în posesia unui plan al Rusiei de a distruge democrația în R. Moldova pentru a prelua controlul asupra țării. Zelenski a precizat că a informat-o pe președinta moldoveană Maia Sandu despre aceste amenințări.

Ulterior, SIS a confirmat că a primit de la partenerii ucraineni un astfel de plan și că a identificat „activități subversive cu scopul subminării statului Republica Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice”, fără a oferi detalii.

Președinția a anunțat că Maia Sandu se află în legătură permanentă cu șefii de state și de guverne, iar ministrul de Externe, Nicu Popescu, a comentat că, anul trecut, în R. Moldova au existat mai multe încercări de destabilizare a guvernului și a cursului de integrare europeană.