Societatea civilă din R. Moldova își manifestă îngrijorarea față de „atacurile fără precedent” la adresa organizațiilor non-guvernamentale, partenerilor de dezvoltare și democrației, lansate zilele trecute de către deputatul socialist, Bogdan Țîrdea.
Potrivit unei declarații comune, mai multe organizații non-guvernamentale consideră că „atacul discreditează, pe bază de falsuri și acuzații defăimătoare, societatea civilă în ansamblul ei, dintre care ținta predilectă au fost organizațiile care lucrează cu precădere în domeniul apărării drepturilor omului, al reformei justiției, al combaterii corupției, al libertății presei, al reformelor pro-europene, al reformelor în domeniul social și medical”, se menționează în declarație.
### Vezi și... ### Fără Dodon, Moscova nu mai are nici un activ în R. Moldova (Victor Josu)
În opinia semnatarilor, „atacul copiază tehnicile de dezinformare și de discreditare a adversarului specifice regimurilor totalitare” și atrag atenția întregii societăți din R. Moldova și partenerilor externi că „atacul deputatului Bogdan Țîrdea nu este doar un simplu exercițiu oratoric de inspirație totalitară, ci este un atac la adresa Constituției Republicii Moldova, a cadrului legal din Moldova, a ordinii de drept, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor moldoveni”.
Organizațiile societății civile moldovene solicită Parlamentului, Guvernului, Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, Partudului socialiștilor și altor politicieni să se distanțeze și să se dezică de manipulările lansate de deputatul PSRM Bogdan Țîrdea și să nu le încurajeze sau să le preia.
### Vezi și... ### Importante ONG-uri față în față cu un tir de critici cu conotații electorale
Semnatarii mai cer clasei politice să oprească atacurile și defăimările împotriva societății civile. „Nu ONG-urile țin Republica Moldova în sărăcie și sub-dezvoltare, ci tocmai cei care se opun democratizării, reformei justiției, luptei cu corupția, respectării drepturilor și libertăților individuale”, se arată în declarație.
Deputatului Țîrdea, semnatarii declarației comune îi cer să dezmintă falsurile pe care le-a răspândit la conferința de presă de miercuri, iar presei să verifice cu atenție declarațiile politicienilor care atacă societatea civilă, cu atât mai mult cu cât Moldova este acum în campanie electorală, iar lupta pare să se fi mutat pe tărâmul libertăților fundamentale.
„Odată ce libertatea de asociere este limitată de politicieni, pe motiv că ei apără interesul național și statul, toate celelalte libertăți sunt în pericol, inclusiv libertatea presei”, se mai arată în declarația semnată de toate organizațiile membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic (92 organizații), fiind vorba de Amnesty International Moldova, Asociația Reporterilor de Investigație și Securitate Editorială „RISE Moldova”, AO „Media Alternativa”, Institutul de istorie orală din Moldova (IIOM), Mold-Street.com, Ambasada Drepturilor Omului, Moldova.org și Centrul pentru Investigații Jurnalistice (CIJ).