Șoferii vor primi avertismente în loc de amenzi pentru încălcările minore în trafic

Pentru a nu fi amendat, șoferul trebuie să aibă toate amenzile achitate și să nu fi comis aceeași încălcare pe parcursul ultimului an.

Parlamentul a modificat joi, 28 noiembrie, Codul contravențional, introducând posibilitatea ca șoferii care au comis încălcări minore în trafic să se aleagă cu avertismente, în locul amenzilor. Noile prevederi au fost adoptate în lectura a doua.

Potrivit noilor modificări, avertismentul va fi aplicat de către agentul constatator, fără procesul verbal să fie trimis în instanța de judecată. Totuși, pentru ca șoferul să se aleagă doar cu avertisment, este necesar ca acesta să nu fi fost sancționat pe parcursul ultimului an pentru aceleași contravenții pentru care e avertizat și să aibă achitate toate amenzile aplicate pentru faptele comise anterior.

Prevederile aprobate de deputați stabilesc că printre încălcările minore, adică cele care nu au urmări semnificative asupra ordinii și securității publice se numără exploatarea vehiculelor cu defecte tehnice în sistemul de frânare sau în mecanismul de direcție, în dispozitivele de iluminare ori de semnalizare; conducerea unui vehicul cu numărul de înmatriculare indescifrabil sau cu placa de înmatriculare amplasată incorect.

La acestea se mai adaugă nerespectarea exigențelor de folosire a dispozitivelor de iluminat pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă și neconectarea în faruri a luminii de întâlnire sau a luminii de deplasare pe timp de zi.

Procesele verbale vor putea fi încheiate cu semnătura electronică

Totodată, Parlamentul a aprobat și modificări care vor permite documentarea, examinarea și soluționarea contravențiilor în formă electronică.

Astfel, faptele contravenționale care au fost examinate și soluționate pe suport de hârtie, vor putea fi convertite și în formă electronică.

Mai exact, acest fapt presupune semnarea de mână și scanarea imaginii într-un fișier sau încărcarea unei semnături de mână într-o aplicație care să permită apoi aplicarea ei pe documente în același format.

Potrivit legislației, angajați ai 44 de autorități și instituții publice dețin competențe de constatare și examinare a contravențiilor.

Noile modificări vor intra în vigoare după publicarea acestora în Monitorul Oficial.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te