Soledar a devenit „punctul fierbinte” al luptelor din estul Ucrainei

Un localnic mergând printre blocurile puternic avariate din Soledar, regiunea Donețk, 21 decembrie 2022

Continuă atacurile violente ale forțelor rusești în orașul Soledar din estul Ucrainei.

Acolo, spun oficialii ucraineni, trupele rusești au început să se regrupeze după ce Moscova a decretat unilateral o încetare a focului pentru a respecta Crăciunul ortodox la sfârșitul săptămânii trecute.

Trupele ucrainene continuă să controleze orașul, a declarat guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, pe 9 ianuarie, negând rapoartele „mincinoase” potrivit cărora trupele rusești l-ar fi cucerit.

### Vezi și... ### Kievul spune că respinge în continuare atacurile rusești din estul Ucrainei

„Soledar a devenit cel mai fierbinte punct al frontului, practic nu a mai rămas nicio infrastructură, doar fortificații și mine”, a afirmat el într-un interviu dat televiziunii ucrainene.

Ministrul adjunct ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că, după o încercare nereușită de a captura Soledar, inamicul „s-a regrupat, a schimbat tactica și a lansat un nou atac feroce”.

În principal, au fost implicați membri ai grupului de mercenari ruși Vagner, a afirmat ea pe Telegram.

„Inamicul calcă, la propriu, peste cadavrele propriilor soldați, folosind din plin artileria, sistemele MLRS și mortierele”, a declarat Maliar, referindu-se la sistemele de rachete cu lansare multiplă și descriind atacatorii ca provenind din cele mai bune rezerve ale grupului Vagner, fondat de Evgheni Prigojin, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin.

Ministerul Apărării declarase mai înainte că forțele rusești „au suferit pierderi considerabile” în lupte „și s-au retras încă o dată”.

„Inamicul a făcut din nou o încercare disperată de a lua cu asalt orașul Soledar din diferite direcții și a aruncat în luptă cele mai profesioniste unități Vagner”, susține ministerul.

Afirmațiile nu au putut fi verificate din surse independente.

Armata ucraineană a declarat că forțele rusești s-au redesfășurat la Soledar, în nord-estul regiunii Donețk, după ce eșecul recuceririi Bahmutului, orașul mai mare din apropiere.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că rezistența forțelor ucrainene care au luptat împotriva valurilor de atacuri a ajutat țara să câștige timp și putere.

Oficialii ucraineni au declarat anterior, la 9 ianuarie, că forțele rusești au lansat noi atacuri în estul Ucrainei, lovind comunitățile cu bombardamente constante care au ucis civili și au distrus case, chiar și în localitățile evacuate complet.

### Vezi și... ### Rusia lansează noi atacuri în Ucraina. Luptele din est rămân violente

Serhi Haidai, guvernatorul regional din regiunea ucraineană Luhansk, a declarat că luptele grele continuă în regiune atât din direcția Harkov, la nord-vest, cât și din direcția Donețk, la sud-vest.

Orașul Bilogorivka, situat la vest de Lisiceansk, este în mod constant atacat și bombardat, a declarat Haidai, adăugând că forțele ucrainene și-au îmbunătățit ușor pozițiile în această zonă și „rezistă ferm”.

Forțele rusești bombardează în mod constant chiar și așezările dezocupate, a afirmat Haidai. În orașul Novoselivka, forțele rusești nu au lăsat nici măcar o singură casă intactă, dând impresia că „împușcă în mod deliberat fiecare casă pentru ca nimeni să nu rămână în viață”, a spus el.

Haidai a precizat că în Novoselivska sunt 146 de civili, iar trupele rusești știu că aceștia sunt prezenți, dar continuă să bombardeze așezarea.

„Din păcate, există cazuri tragice. Cu câteva ore în urmă, ca urmare a acestor bombardamente ostile, doi locuitori au fost răniți și alți doi au murit”, a afirmat el pe 9 ianuarie.

Your browser doesn’t support HTML5

„Totul este distrus”. Viața într-un orășel de pe linia frontului, din regiunea Zaporojie

Biroul președintelui Ucrainei a raportat anterior că cel puțin trei civili au fost uciși și alți 12 răniți în ultimele 24 de ore.

Haidai spune că trupele rusești concentrează în mod constant noi unități de rezervă, în direcția Kreminna, un oraș situat la aproximativ 10 kilometri nord de Bilohorivka.

„Dar pozițiile armatei noastre sunt suficient de puternice și reușesc să elibereze puțin câte puțin teritoriile din regiunea Luhansk în direcția Kreminna”, a adăugat Haidai. Nici aceste afirmații nu au putut fi verificate din surse independente.

Ministerul rus al Apărării nu a menționat nici pe Soledar, nici pe Bahmut în cadrul ședinței periodice de informare a presei din 9 ianuarie. Comentariile ministerului s-au concentrat pe un presupus atac asupra unei școli profesionale din Kramatorsk, atac care ar fi ucis zeci de soldați ucraineni pe 7 ianuarie. Însă reporterii AP care au vizitat locul nu au găsit nicio dovadă a unui atac major, iar oficialii locali le-au spus că nu au fost uciși militari acolo.

Bahmut și Soledar se află în regiunea Donețk, în estul Ucrainei, teritoriu pe care Putin susține că l-a anexat. Controlul deplin al acesteia și al regiunii vecine Luhansk, așa-numitul Donbas, este principala prioritate a lui Putin în această etapă a războiului, susțin analiștii.

### Vezi și... ### Dispute tot mai intense între liderul mercenarilor Vagner și șefii armatei ruse