Numai 19 din cele 27 de state UE au încheiat un așa-numit acord de solidaritate prin care vor fi redistribuite, prin donații, 10 milioane de doze de vaccin anti COVID-19 de la PfizerBioNTech celor cinci țări care au cele mai puține vaccinuri: Bulgaria, Croația, Estonia, Letonia și Slovacia.
Întreaga discuție despre redistribuire a fost lansată de Austria din cauza întârzierilor în livrările companiei farmaceutice AstraZeneca. Acest lucru a dus la solicitări din partea mai multor ţări membre ca 10 milioane de doze suplimentare recent achiziţionate de la Pfizer-BioNTech să fie redistribuite în favoarea lor.
Țările UE au achiziționat împreună vaccinuri, distribuirea lor se face însă proporțional cu populația dar și in funcție de vaccinurile pe care și le-a ales fiecare țară. Unele, ca Austria, au mizat mult pe produsul AstraZeneca, mai ieftin și usor de depozitat și distribuit decât vaccinurile de la PfizerBioNTech și Moderna.
### Vezi și... ### Țările UE care se consideră dezavantajate puteau cumpăra mai multe vaccinuri de la bun început (Der Standard)
După două zile de negociere, discuţiile între ambasadorii ţărilor membre s-au lovit joi de refuzul Austriei, Sloveniei şi Republicii Cehe de a sprijini un compromis propus de preşedinţia portugheză a UE.
Aceste 10 milioane de doze fac parte dintr-un lot pe care BioNTech-Pfizer s-a angajat să-l livreze în avans în al doilea trimestru, din cele 100 de milioane de doze care nu ar fi trebuit să fie disponibile decât începând cu trimestrul al treilea din 2021.
La jumătatea lui martie, îndemnaţi de cancelarul austriac Sebastian Kurz, liderii din Republica Cehă, Slovenia, Bulgaria, Croaţia şi Letonia au cerut să se introducă un „mecanism de corecţie" pentru a obţine doze suplimentare, estimând că țările lor au fost „nedreptățite” de sistemul de repartiţie.
Numai că Austria, Cehia și Slovenia nu sunt considerte de UE țări subaprovizionate cu vaccinuri și care ar avea nevoie de solidaritatea celorlalți membri.
Acum, Austria, Cehia și Slovenia vor primi propria cotă care le revine în baza distribuirii în funcţie de populaţie. Cum însă au refuzat pactul de solidaritate, nu vor dona nimic. Celelalte 24 vor împărţi dozele într-un mod mai solidar, conform unei înţelegeri politice la care au ajuns joi ambasadorii blocului comunitar, dându-le mai multe doze celor cinci ţări decât ar primi prin sistemul pro rata.