Solidaritatea europeană cu Ucraina ar începe să se fisureze (sondaj)

Parlamentul European de la Strasbourg, 7 martie 2022

În primele 100 de zile ale războiului din Ucraina, opinia publică europeană a susținut aproape fără limite Ucraina, în confruntarea sa cu Rusia, și reacția coordonată și hotărâtă a Uniunii Europene la adresa Moscovei, exprimată prin valurile de sancțiuni economice și ajutorul direct acordat Kievului.

Un recent sondaj de opinie, realizat la începutul lunii mai de Consiliul European pentru Afaceri Externe arată însă că această solidaritate începe să se fisureze sub povara inflației și a prețurilor care explodează la energie și alimente.

Cetățenii europeni se împart, între timp, între o tabără „a păcii” (35% din respondenți), care dorește ca războiul să se încheie cât mai curând posibil, chiar dacă înseamnă pierderi teritoriale pentru Ucraina, și o tabără „a dreptății”, care consideră că prioritară este pedepsirea Rusiei (25% din respondenți).

Sondajul a fost realizat în nouă state membre ale Uniunii Europene – Finlanda, Franța, Germania, Italia, Polonia, Portugalia, România, Spania și Suedia plus Marea Britanie.

În toate țările, cu excepția Poloniei, tabăra „păcii” este mai mare decât tabăra „dreptății”.

### Vezi și... ### Record de inflație în Europa, prețurile la alimente explodează

Pe termen mai lung, cetățenii europeni se declară mai îngrijorați de costul sancțiunilor economice și de amenințarea escaladării nucleare, arată autorii sondajului, realizat între 28 aprilie și 11 mai.

Cu toate acestea, cetățenii europeni continuă să susțină în proporție covârșitoare Ucraina: 73% dintre cei intervievați, în cele 10 țări, spun că Rusia este de vină pentru război.

Sondajul arată însă că majoritatea se opune unui război lung.

Numai în Polonia, Germania, Suedia și Finlanda există un sprijin public substanțial pentru creșterea cheltuielilor militare.

În aceste condiții, subliniază autorii sondajului, guvernele vor trebui să găsească o modalitatea de a reduce decalajul dintre aceste tabere emergente, „pentru a consolida unitatea europeană și pentru a evita polarizarea între și în interiorul țărilor”.