Solistul DDT Iuri Șevciuk, condamnat pentru că l-a criticat pe Putin și invazia din Ucraina

Liderul grupului DDT Iuri Șevchuk, St. Petersburg, 16 februarie 2019

Solistului grupului rusesc de rock DDT Iuri Şevciuk a fost amendat de un tribunal din Ufa cu 50.000 de ruble (800 de dolari) pentru că l-a criticat dur pe președintele Vladimir Putin și invazia din Ucraina în timpul unui concert. Şevciuk nu a fost prezent la tribunal, dar avocatul său, Alexandr Peredruk, a citit o declaraţie a clientului său.

„Eu, Iuri Șevciuk, am fost întotdeauna împotriva războaielor din orice țară, în orice moment. Am vorbit împotriva războaielor din Vietnam, Afganistan, Cecenia, Abhazia, Georgia, Osetia, Karabakh, Irak etc... Cred că orice probleme și complicațiile de natură politică între țări și popoare trebuie rezolvate prin metode diplomatice... De asemenea, sunt împotriva războiului din Donbas care este în desfășurare de opt ani și a operațiunii militare speciale în curs de desfășurare în Ucraina”, a scris Șevciuk în declarația citită public.

Rusia numește invazia din Ucraina o „operațiune militară specială” și a făcut ilegală referirea la ea drept război

Peredruk a spus că rocker-ul va face recurs.

Procurorii l-au acuzat pe Șevciuk în temeiul unei legi adoptate la scurt timp după invazia din 24 februarie, care incriminează declarațiile publice ce ar putea „discredita forțele armate”, deci orice declarație critică la adresa războiului din Ucraina.

În timpul unui concert DDT la Ufa, în mai, Șevciuk a criticat dur decizia președintelui Vladimir Putin de a invada Ucraina.

„Patria nu este fundul președintelui pe care trebuie să-l săruți tot timpul. Patria este o cerșetoare, o bătrână care vinde cartofi la gară. Asta este Patria", a spus Șevciuk în concert.

Șevciuk a fost aplaudat și ovaționat de public. Videoclipurile declarațiilor sale au devenit virale pe canalele de socializare din Rusia.

Legea pe care Putin a semnat-o în martie impune pedepse grele cu închisoarea pentru distribuirea de „informații în mod deliberat false” despre operațiunile militare rusești, deoarece Kremlinul încearcă să controleze relatările despre războiul din Ucraina.

Legea prevede pedepse de până la 10 ani închisoare pentru persoanele condamnate deja pentru un delict, în timp ce pedeapsa pentru distribuirea de „informații în mod deliberat false” despre armata rusă care conduc la „consecințe grave” este de până la 15 ani de închisoare.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Finlanda va reduce cu 90% numărul de vize turistice eliberate rușilor