Sondaj IRES: Doar 4 din 10 români vor să se vaccineze anti-Covid

Sondajul IRES a fost făcut între 13-15 ianuarie 2021

Aproape 80 % dintre români spun că au o părere bună și foarte bună despre vaccinuri, în timp ce 18% au o părere proastă sau foarte proastă, arată ultimul sondaj IRES publicat joi.

Cercetarea arată o creștere semnificativă a celor care vor să se vaccineze anticoronavirus. Astfel, 41% dintre repondenți spun că se vor vaccina sigur, ceea ce arată o dublare a procentului, comparativ cu luna decembrie, când aproximativ 25% doreau vaccinarea.

Nehotărâți sunt în proporție de 36% - 25% probabil se vor vaccina, 9% probabil nu se vor vaccina și 2% sunt nehotărâți la momentul derulării studiului.

Persoanele nehotărâte sunt mai curând femei, persoane ocupate, care utilizează internetul și rețelele sociale. Pe măsură ce scade vârsta, crește nivelul de educație și cel al veniturilor, respondenții spun în proporții mai mari că sunt nehotărâți cu privire la vaccinare.

Aproape 80 % dintre cei intervievați au aflat despre campania de informare privind vaccinarea anti COVID-19.

Sondajul mai arată că 90% s-au vaccinat pe parcursul vieții lor cel puțin o dată, dar 60% doar cu vaccinurile obligatorii, în timp ce alți 31% s-au vaccinat și cu alte vaccinuri decât cele obligatorii.

În același timp, 6% declară că nu s-au vaccinat niciodată, aceștia provenind în proporții mai ridicate din rândul celor cu nivel scăzut de educație, neocupați și din mediul rural.

Ale rezultate ale sondajului:

  • Teama de reacții adverse este motivul principal care stă la baza opiniei defavorabile privind vaccinurile.
  • Mai mult de jumătate cunosc, în acest moment, pe cineva bolnav de COVID-19 sau au fost ei înșiși infectați.
  • Dintre aceștia, aproape un sfert cunosc pe cineva care a decedat.
  • Repondenții sunt mai îngrijorați de infectarea cu COVID – 19 pentru familia lor decât pentru ei înșiși.
  • Campania națională de vaccinare este percepută drept bine și foarte bine organizată de 51% dintre participanții la sondaj, iar 44% o consideră slab sau foarte slab organizată.
  • Nivelul mai crescut de educație și de venituri este în directă corelație cu opinia favorabilă despre campania de vaccinare.
  • Doar unul din zece respondenți a auzit/văzut informații privind vaccinarea la medicul de familie.
  • 50% cred că vaccinurile anti COVID-19 aprobate în UE sunt sigure și eficace.
  • 80 % sunt informați corect cu privire la numărul de doze necesare pentru imunizarea împotriva COVID-19, iar jumătate știu că există diferențe între cele două vaccinuri disponibile, în prezent, în România.

Sondajul IRES a fost realizat telefonic în perioada 13-15 ianuarie 2021 pe un eșantion de 1.512 persoane și are o marjă de eroare de ± 2,5%.