Sondaj: Maia Sandu ar obține un nou mandat prezidențial, din al doilea tur de scrutin

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar putea obține 35,1% din voturi, în timp ce socialistul Igor Dodon – 15,8%, arată datele unui sondaj de opinie realizat de CBS Research, la comanda Comunității WatchDog Moldova.

Maia Sandu ar putea obține un nou mandat prezidențial, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, însă nu din primul, ci numai din al doilea tur al scrutinului, potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie realizat de CBS Research, la comanda Comunității WatchDog Moldova.

Pentru Maia Sandu și-ar da votul 35,1% din totalul respondenților, în timp ce pentru fostul președinte, socialistul Igor Dodon, ar vota 15,8%.

Deocamdată, numai actuala șefă a statului și-a anunțat explicit intenția să candideze la prezidențialele din toamnă, precum și fostul primar al orașului Bălți, Renato Usatîi.

Prezentând rezultatele sondajului la o conferință de presă pe 16 aprilie, președintele WatchDog Moldova, Valeriu Pașa, a ținut să sublinieze „volatilitatea” preferințelor electoratului, aproape 12% din respondenți spunând că încă nu s-au decis pentru cine să voteze.

Sondajul a fost realizat în perioada 6-13 aprilie, pe un eșantion reprezentativ de aproximativ 1.000 de persoane, având o marjă de eroare de 3,1%.

Totodată, actualul partid de guvernare PAS ar obține 29,8% din sufragii, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, fiind urmat de Partidul Socialiștilor cu 16,2%, Partidul Șansa – 6,1% și de Partidul Comuniștilor – cu 4,9%. Aceste patru formațiuni ar avea cele mai multe șanse să intre în viitorul Parlament, după alegerile din 2025, potrivit rezultatelor sondajului, în timp ce cota indecișilor rămâne una foarte mare – de peste 19%.

O altă întrebare a sondajului a fost dacă respondenții au auzit despre inițiativa PAS de a organiza un referendum la toamnă pentru a introduce în Constituție obiectivul aderării țării la UE. Numai 79,4% au spus că au auzit despre această propunere.

Rezultatele sondajului mai arată votul pro-UE în Moldova ar fi de 57%, iar pentru aderarea la Uniunea economică eurasiatică (Rusia-Belarus-Kazahstan) - 34,8%%, într-o ușoară scădere în ultimii ani.

Opțiunea aderării la NATO au susținut-o 34% din respondenți, o creștere de peste 10% în ultimul an, potrivit autorilor studiului. Peste 47% din respondenți au spun că ar vota împotriva aderării Moldovei la NATO.

### Vezi și... ### Curtea Constituțională a avizat pozitiv inițiativa PAS privind referendumul pro-UE