Nu atât războiul din preajmă cât prețurile mari și sărăcia sunt lucrurile care îi îngrijorează cel mai mult pe cetățenii R. Moldova.
Datele se conțin în sondajul Barometrul Opiniei Publice, realizat de CBS-Research la comanda Institutului de Politici Publice (IPP), făcut public, joi, 1 decembrie, la Chișinău.
Sondajul a scos în evidență faptul că cetățenii din R. Moldova sunt cel mai mult îngrijorați de creșterea prețurilor (22,9%) și sărăcie (19,4%) și, în al treilea rând, de războiul din regiune (18,1%). În topul îngrijorărilor exprimate de moldoveni corupția (6%) se regăsește pe locul șase.
„Eu cred că un război în zonă este cel mai important lucru care mă deranjează pe mine, dar pe cetățenii care trăiesc în sărăcie îi deranjează prețurile, îi deranjează sărăcia”, spune Arcadie Barbăroșie, directorul IPP.
Circa 66 la sută dintre respondenți au apreciat că direcția în care se îndreaptă lucrurile în R. Moldova este una greșită, iar 24,3 au spus că țara e pe calea cea bună.
### Vezi și... ### BOP 2022: Sandu continuă să se bucure de încrederea moldovenilor, iar în Parlament ar accede trei partideCotă înaltă de neîncredere în partide
Respondenții au creditat-o pe președinta Maia Sandu (20%) cu cea mai mare rată a încrederii, ea fiind urmată de ex-președintele Igor Dodon (9,4%). Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, Maia Sandu ar câștiga scrutinul, potrivit sondajului.
În cazul unor alegeri parlamentare, 24,6% dintre respondenți au spus că vor opta pentru actualul partid de guvernământ PAS. Partidele de opoziție pro-ruse: socialiștii, Partidul Șor și comuniștii ar avea însă, împreună, peste 30% din voturi. Rata indecișilor este de peste 14%, indice considerat de sociologi ca fiind ridicat.
Analistul politic Nicolae Negru a spus la Europa Liberă că ceea ce nu a scos în evidență sondajul este bazinul electoral al PAS din diaspora:
„Mai trebuie de luat în considerare faptul că aceste sondaje nu iau în calcul opiniile cetățenilor care muncesc peste hotarele RM. Ei aduc un aport substanțial, să spunem așa, pentru soliditatea, pentru existența PAS. (...) Ultimele alegeri asta au demonstrat”, spune analistul.
Sondajul a mai scos în evidență și faptul că populația nu are încrede în partide, indiferent dacă sunt la putere sau în opoziție. Circa 65% spun ca nu au încredere în PAS, dar nici în PSRM. Cota de neîncredere crește la peste 70% și când este vorba de comuniști sau Partidul Șor.
85% dintre cetățenii chestionați au apreciat că situația politică din R. Moldova este instabilă.
### Vezi și... ### Nicu Popescu: Moldova nu țintește să adere la NATONu vor în NATO și cred în statutul de neutralitate
Sondajul mai arată că moldovenii consideră ca fiind bune și foarte bune relațiile R. Moldova cu organizații ca NATO (52%) și cu țări ca România (circa 75%), SUA (63,7%) și Ucraina (70%), dar și un nivel de simpatie scăzut față de Rusia (20,4%).
Rezultatele mai arată că, față de anul trecut, a scăzut până la circa 51 la sută numărul susținătorilor aderării RM la Uniunea Europeană. În același timp, a crescut numărul euroscepticilor (30,2%). Circa 29% dintre respondenți sunt de părerea că Republica Moldova nu va adera vreodată la UE, iar circa 20% au spus că Moldova va deveni parte a familiei europene în următorii zece ani.
Circa 45% dintre moldoveni, potrivit sondajului, consideră că statutul de neutralitate poate proteja Republica Moldova de o agresiune, dar cam tot atâția au negat asta. În proporție de 54,5%, moldovenii nu ar susține aderarea țării lor la NATO. Solicitați să dea o apreciere evenimentelor din Ucraina, 38,3 la sută au spus că este vorba de o invazie nejustificată a Rusiei.
Sondajul Barometrul Opiniei Publice, noiembrie 2022, a fost realizat în perioada 29 octombrie-10 noiembrie, pe un eșantion de 1132 de persoane din 13 regiuni. Marja de eroare e de ±3%.
### Vezi și... ### Republica Moldova și NATO – o dilemă fără sfârșit