Sondaj: numai patru partide ar intra în viitorul Parlament

Patru partide ar intra în Parlament dacă alegerile generale anticipate ar avea loc duminica viitoare, arată rezultatele celui mai recent sondaj realizat de Compania Date Inteligente (iData), în perioada 15-31 ianuarie 2021, relatează Radio Chișinău.

Potrivit sondajului Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), fostul partid al președintei Maia Sandu, ar obține 38% din sufragiile celor deciși să participe la vot, urmat de Partidul Socialiștilor (PSRM), cu 32% din voturi, Partidul Șor - 10,79% și Partidul Nostru cu 5,02%. Celelalte formațiuni politice nu ar trece pragul electoral.

În baza acestor rezultate ale sondajului, PAS ar avea 44 de mandate, PSRM – 38, Partidului Șor – 13 și formațiunii Partidul Nostru – 6 mandate.

Președinta Maia Sandu este politicianul cu cea mai mare rată de încrede în acest moment, urmată de fostul președinte, liderul PSRM Igor Dodon, de controversatul om de afaceri, Ilan Șor și de liderul PCRM Vladimir Voronin.

Săptămâna viitoare, premierul desemnat Natalia Gavriliță își prezintă miniștrii și programul de guvernare. Pentru a provoca alegeri anticipate cât mai repede, cum își dorește președinta Maia Sandu și cum au declarat că ar vrea toate partidele parlamentare, deputații trebuie să respingă două propuneri de premieri. Teoretic, majoritatea este deținută în acest moment de Partidul Socialiștilor și gruparea Pentru Moldova creată în jurul Partidului Șor, care s-au aliat (informal) anul trecut, la sfârșitul sesiunii parlamentare pentru a trece bugetul și o serie de legi controversate, unele respinse sau suspendate între timp de Curtea Constituțională.