Spania a preluat președinția UE. Prima vizită a premierului spaniol este în Ucraina, în semn de susținere

Premierul spaniol Pedro Sanchez (stânga) dă mâna cu președintele Parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanciuk, la Verhovna Rada din Kiev, la 1 iulie.

În ziua în care țara sa a preluat președinția UE, premierul spaniol Pedro Sanchez a sosit la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și a demonstra susținerea constantă a blocului comunitar pentru Ucraina în fața invaziei rusești.

Pedro Sanchez, prim-ministrul Spaniei, care a preluat președinția rotativă a UE, a sosit la Kiev pe 1 iulie, prima zi a mandatului de șase luni al Spaniei ca președinte al Consiliului Uniunii Europene, pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy și cu alți oficiali și pentru a demonstra sprijinul UE față de Ucraina.

Sanchez s-a folosit discursul în fața parlamentului ucrainean, Verhovna Rada, pentru a anunța un nou pachet de ajutor în valoare de 55 de milioane de euro în sprijinul întreprinderilor mici și al școlilor, informează cotidianul El Mundo.

Se pare că Sanchez intenționează să-l întâlnească pe Zelenski mai târziu în cadrul vizitei.

Călătoria are loc în contextul în care liderii civili și militari ucraineni solicită mai urgent furnizarea de armament avansat, inclusiv avioane de luptă, pentru a impulsiona contraofensiva despre care Kievul spune că progresează încet, dar constant.

Sanchez a spus la Kiev că „suntem alături de voi și vom fi atâta timp cât va fi necesar”, adăugând: „Am vrut să vă spun că vom sprijini Ucraina, indiferent de preț”. La sosirea sa, Sanchez a postat o înregistrare video din gara din Kiev, în care era întâmpinat de o delegație ucraineană.

„Am vrut ca primul act al președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene să fie în Ucraina, împreună cu @ZelenskyyUa", a scris Sanchez ca o explicație a clipului video și atașând contul de Twitter al președintelui ucrainean. Sanchez a adăugat că va transmite parlamentului și guvernului ucrainean „toată solidaritatea Europei”.

„Vom continua să sprijinim poporul ucrainean până când pacea va reveni în Europa”, a spus el.

Se pare că Sanchez a ajuns la Kiev prin Polonia.

Vizita are loc înaintea unui summit NATO care va avea loc în capitala Lituaniei la sfârșitul acestei luni. Acolo se așteaptă ca aliații transatlantici să elaboreze o strategie și o foaie de parcurs pentru relațiile cu Ucraina, care și-a intensificat în mod dramatic cererile de aderare la UE și NATO de la începutul invaziei rusești, în februarie 2022.

Nu se așteaptă ca NATO să accepte aderarea la summitul de la Vilnius, deși mulți oficiali militari și politicieni occidentali susțin că conflictul cu Rusia, echipamentele și instruirea occidentală rezultată și apărarea fermă a Ucrainei de către ucraineni se combină pentru a face din armata ucraineană o forță de luptă europeană de elită.

Spania face parte din NATO din 1982 și este membră a Uniunii Europene din 1986. A fost printre primele state europene care au oferit sprijin neletal pentru armata ucraineană cu transporturi de veste antiglonț și căști de protecție după Rusia a declanșat invazia totală a Ucrainei, în februarie 2022.

Nu a ezitat să susțină Ucraina în ciuda temerilor că ar fi putut nutri speranța „că Moscova ar putea face parte cumva dintr-o viitoare arhitectură de securitate europeană", potrivit Institutului Regal Elcano, un think-tank nepartizan.

Sondajele de opinie citate la 1 iulie arată că Partidul Popular conservator spaniol este favorit să câștige cele mai multe locuri la alegerile naționale din Spania, programate luna viitoare, în fața Partidului Socialist al Muncitorilor (PSOE), aflat la guvernare, al lui Sanchez.