În ultimii ani, în Spania s-au întețit chemările la interzicerea totală a luptelor care se termină de obicei cu uciderea taurului de către matador, cu o sabie înfiptă în greabănul animalului.
Ministerul spaniol al Culturii a spus că „Premiul Național pentru Tauromahie” nu se va acorda anul acesta și vor fi inițiate demersuri pentru abolirea lui definitivă.
Guvernul de coaliție de stânga de la Madrid și-a motivat decizia prin „noile realități culturale și sociale din Spania”, unde a crescut grija pentru bunăstarea animalelor, iar participarea publicului la coride este continuă scădere.
Potrivit datelor guvernamentale citate de El Pais, în 2021-2022 doar 1,9% din spanioli au asistat la o luptă de tauri, în scădere cu 5,9 față de 2019.
„Cred că este sentimentul că o majoritate a spaniolilor înțeleg din ce în ce mai puțin de ce trebuie să torturăm, animalele..., și cu atât mai puțin de ce trebuie să răsplătim tortura din banii publici”, a scris pe X ministrul Culturii, Ernest Urtasun, citat de Reuters.
Premiul național consta într-un cec de 30.000 de euro și a fost atribuit în trecut unor luptători celebri, ca Julian Lopez, supranumit „El Juli”, dar și unor asociații de conservare a tradiției coridelor.
Corida a devenit subiect de dispută politică, mai ales între partidul de stânga Sumar (din care fac parte Urtasun) și politicienii de dreapta care sprijină tradiția luptelor de tauri.
- Te-ar putea interesa și: După ce premierul Sánchez a amenințat cu demisia, acuzațiile de corupție la adresa soției se „subțiază”
Borja Semper, purtător de cuvânt al Partidului Popular (PP), a spus că abolirea premiului dovedește că puterea actuală, de stânga, „nu crede în diversitate culturală și libertate” și a promis că PP va reinstaura premiul, odată ce va reveni la putere.
Liderul PP din regiunea Aragon, Jorge Azcon, a spus că va înființa altă distincție.
Reuters notează că opoziția față de coride este în creștere și în America Latină, unde acest tip de divertisment a fost exportat în secolul XVI, și în sudul Franței, unde s-a răspândit în secolul XIX.
📰 Europa Liberă este și pe Google News