Spania aprobă legea amnistierii liderilor catalani, înfuriind forțele de dreapta

Unul din multele mitinguri de protest împotriva proiectului de lege pentru amnistia catalană a avut loc la Madrid la 24 septembrie, 2023.

Legislativul spaniol dominat de forțe de centru-stânga a aprobat joi legea controversată care îi amnistiază pe sute de lideri ai mișcării pentru independența Cataloniei, într-o mișcare condamnată de opoziția de dreapta.

Legea aprobată de Congres cu scorul de 177-172 va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, poate chiar vineri.

Ea a provocat mari proteste în ultimele luni, iar opoziția a anunțat că o va contesta în instanță, amintește Reuters.

Într-un sondaj de opinie recent, 62% din spanioli s-au pronunțat împotriva amnistiei.

Premierul socialist Pedro Sanchez a propus legea anul trecut, în schimbul susținerii guvernului său de către două partide catalane separatiste, Junts și Esquerra Republicana de Catalunya, după alegerile încheiate fără o victorie clară.

Cel mai cunoscut beneficiar al amnistiei va fi liderul Junts, Carles Puigdemont, care a fugit în Belgia după tentativa eșuată de câștigare a independenței Cataloniei, din 2017.

Opoziția îl acuză pe Sanchez că ar fi „trădat” Spania de dragul propriei cariere politice.

Premierul spune însă că legea va facilita reconcilierea cu regiunea nord-estică a țării, la șapte ani după ce Catalonia a ținut un referendum asupra independenței și chiar și-a declarat unilateral independența, declanșând cea mai gravă criză din Spania ultimilor 30 de ani.

Ultimele sondaje de opinie arată că procentajul catalanilor care ar vota acum pentru independență este în scădere față de perioada maximei efervescențe separatiste, din anii 2011-2017. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te