Spania cere lumii să nu mai furnizeze arme Israelului și numește operațiunile lui din Liban „invazie”

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez (st.), a făcut declarații despre situația din Orientul Mijlociu vineri la Vatican, după o primire la Papa Francisc.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a făcut apel vineri la comunitatea internațională să înceteze vânzarea de arme către Israel, ridicând și mai mult tensiunea în relațiile bilaterale, după ce Madridul a recunoscut în mai statul palestinian.

„Cred că este urgent ca, în lumina a tot ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu, comunitatea internațională să înceteze exportul de arme către guvernul Israelului”, a declarat reporterilor politicianul socialist spaniol, citat de AFP, după o întâlnire cu Papa Francisc la Vatican, pe 11 octombrie.

„Acesta este un apel pe care îl voi face... întregii comunități internaționale”, a spus el, adăugând că este important „să nu contribuim într-un fel sau altul la escaladarea violenței și la război și la extinderea acestuia în Gaza, Cisiordania sau, în acest caz, în Liban”.

Comentariile lui Sanchez merg ceva mai departe decât ale președintelui francez Emmanuel Macron, care a declarat că țările lumii ar trebui să înceteze să livreze arme pentru „luptă în Gaza” - ceea ce a provocat indignarea premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Pedro Sanchez este unul dintre cei mai deschiși critici dintr-o țară occidentală, democratică, ai răspunsului Israelului la atacurile Hamas din 7 octombrie 2023, soldate cu 1200 de morți și luarea a 250 de ostatici. Replica Israelului a făcut până acum peste 40.000 de morți doar în Gaza.

Tot Sanchez a descris miercuri operațiunile militare ale Israelului în Liban drept o „invazie”, afirmând că comunitatea internațională trebuie să acționeze și în acest caz.

Relații tot mai rele

Relațiile dintre Spania și Israel s-au înrăutățit mult după ce Madridul a recunoscut statul palestinian în mai, anul acesta.

Luni, 7 octombrie, ministrul spaniol de externe José Manuel Albares a reiterat că antisemitismul nu își are locul în țara sa, răspunzând acuzațiilor Israelului în urma demonstrațiilor pro-palestiniene de duminică de la Madrid, potrivit Euractiv.

Ministerul israelian de Externe a emis duminică o declarație în care își exprima „indignarea” și „tristețea” față de reacția Spaniei la demonstrațiile pro-palestiniene de la Madrid, organizate, printre altele, potrivit Israelului, de extremiști.

„Este inacceptabil pentru o societate democratică să permită susținerea terorismului și celebrarea crimelor împotriva umanității săvârșite de Hamas”, se arată în declarația israeliană.

În replică, ministrul spaniol de externe, José Manuel Albares, a apărat Spania ca o „țară a toleranței”.

În Spania, „există libertate de exprimare, iar orice formă de incitare la ură, inclusiv antisemitismul, nu numai că este respinsă pe scară largă, dar este înscrisă în codul penal”, a declarat Albares pentru postul public spaniol de televiziune RTVE.

De asemenea, Albares a afirmat foarte clar că Spania respinge „atacul terorist brutal al Hamas”, criticând în același timp răspunsul militar al Israelului.

El a reiterat că poziția oficială a Spaniei este ca războiul să înceteze, descriindu-l drept un conflict oribil care face mii de victime nevinovate, mai întâi printre palestinienii din Gaza și acum în Liban.

„Am condamnat toate acestea și le condamnăm încă o dată”, a adăugat ministrul. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te