Jocul cu focul al liderului pro-independență al Cataloniei

Guvernul de la Madrid mai acordă 48 de ore lui Carles Puigdemont pentru a retrage explicit Declarația de independență a provinciei catalane.

Catalonia nu și-a declarat independența, dar o va face totuși, dacă Madridul își continuă „represiunea", în special prin suspendarea autonomiei, a avertizat joi liderul separatist catalan Carles Puigdemont.

„Dacă guvernul statului persistă să împiedice dialogul și își continuă represiunea, Parlamentul Cataloniei va putea proceda — dacă va considera oportun — la votarea unei Declarații oficiale de independență pe care nu a votat-o în 10 octombrie", i-a scris Puigdemont premierului Mariano Rajoy. Guvernul de la Madrid dăduse separatiștilor catalani un termen limită până joi la ora 10:00 dimineața să retragă Declarația de independență, care nu este oricum în vigoare.

În urma unui referendum neconstituțional, pe 1 octombrie Parlamentul catalan s-a reunit pe 10 octombrie, când premierul Puigdemont a citit o Declarație de independență pe care a suspendat-o imediat, pentru a permite negocieri cu Madridul. Guvernul central a respins însă discuțiile în aceste condiții, cerând mai întâi retragerea explicită a Declarației de independență.

Joi, guvernulo Rajoy a reacționat la scrisoarea liderului separatist cu un nou ultimatum: a avertizat că va declanșa sâmbătă procedura de suspendare a autonomiei Cataloniei, prin activarea articolului 155 al Constituției, care permite suspendarea autonomiei politice a Cataloniei.

Într-un comunicat de presă se precizează că guvernul de la Madrid „se va reuni sâmbătă într-o ședință extraordinară pentru a aproba măsuri ce vor fi remise Senatului vizând apărarea interesului general al spaniolilor, inclusiv al cetățenilor din Catalonia, și reinstalarea ordinii constituționale" în această regiune.