Spania ia măsuri drastice pentru a economisi energia

Generic -- air conditioning

Spania limitează temperatura pentru aerul condiţionat cât şi încălzirea clădirilor în sezonul rece, pentru a economisi energie, pe fundalul unei posibile penurii, dar și al creșterii dramatice a prețurilor pe piața internațională, parțial datorită războiului din Ucraina.

Printre restricţiile decise de guvern, relatează Reuters, se numără setarea termostatelor sistemelor de aer condiţionat şi încălzire la minimum 27 de grade vara şi maximum 19 grade iarna, în toate clădirile publice, în malluri, restaurante, cinematografe, sedii de firme, hoteluri, gări şi aeroporturi.

### Vezi și... ### Uniunea Europeană aprobă raționalizarea consumului de gaze

Magazinele trebuie să îşi echipeze intrările cu sisteme automate de închidere a uşilor, cel mai târziu până la 30 septembrie. Iluminatul în birourile nefolosite, în vitrine şi la monumente se va întrerupe la orele 22.

Recent, în Germania s-a anunțat întreruperea iluminării monumentelor si clădirilor istorice pe timp de noapte, tot economisirea curentului electric.

Luna trecută, Uniunea Europeană a propus ca fiecare din cele 27 de state membre să îşi reducă cu 15% consumul de gaze, în caz de forță majoră, această reducere putând deveni obligatorie.

Propunerea a venit după ce Gazprom a sistat livrarea de gaze spre o serie de țări din UE și le-a redus drastic spre altele, începând cu Germania, cea mai mare economie europeană. Pentru moment, prin conducta Nord Stream 1, Gazprom nu mai livrează Germaniei decât 10% din capacitatea normală.

O serie de țări din UE, între care Spania, s-au opus ideii ca Bruxelles-ul să decidă dacă și câtă energie trebuie să economisească, obținând și o derogare.