Camera inferioară a parlamentului Spaniei a adoptat joi o lege care permite oamenilor cu vârsta de peste 16 ani să-și schimbe genul înregistrat în documente fără vreo supraveghere medicală.
În baza legii spaniole propusă de coaliția guvernamentală de centru-stânga, minorii cu vârste de 12 - 13 ani vor avea nevoie pentru schimbare de decizie judecătorească, iar cei cu vârsta de la 14-16 ani vor trebui să fie „aprobați” de părinți sau custodele legal.
### Vezi și... ### „Sunt stropiți cu agheasmă sau duși la psihiatru pentru a se trata...” | Problemele cu care se confruntă adolescenții LGBT în R. MoldovaPână acum, în Spania persoanele transgender aveau nevoie de un diagnostic că suferă de disforie de gen, adică de starea psihologică în care individul nu simte o concordanță între sexul biologic și identitatea de gen. În unele cazuri, trebuiau de asemenea să dovedească că au trăit 2 ani potrivit genului cu care se identifică, ba chiar și dovezi medicale că au luat hormoni.
Organizațiile pentru protecția persoanelor transgender spun că este un moment de cotitură în lupta pentru drepturile LGBT+, dar unii activiști feminiști consideră autodeterminarea genului o amenințare care estompează conceptul de sex biologic.
### Vezi și... ### GENDERDOC-M documentează valul de homofobie legat de campania „Copiii LGBT în școala ta”În aceeași zi, Parlamentul Scoției a aprobat o lege care va facilita schimbarea legală a genului. Votul va face din Scoția prima parte a Regatului Unit unde persoanele transgender nu vor avea nevoie de certificat medical pentru a-și schimba genul în documente.
Asemenea legi există în doar ceva mai mult de zece țări ale lumii, deocamdată, ele fiind ținta atacurilor și criticilor dreptei conservatoare. Un oficial ONU a spus recent că femeile trans, mai ales, sunt probabil minoritatea „cea mai demonizată și mai atacată” de pe planetă.