Specialist IT din Belarus, închis pentru că a distribuit imagini cu mișcările trupelor rusești

Un tribunal din sud-estul Belarusului a condamnat un specialist IT la trei ani de închisoare pentru că a făcut fotografii cu trupele rusești care se îndreptau spre Ucraina și le-a transmis pe canalul Telegram Belaruski Hayun.

Tribunalul regional Homel l-a condamnat pe Viktar Kulinka la 5 septembrie, după ce l-a găsit vinovat de „complicitate la activități extremiste”. Kulinka, în vârstă de 31 de ani, a fost arestat la sfârșitul lunii martie, în urma unor fotografii cu trupe militare rusești care se deplasau prin regiunea Homel spre Ucraina, la câteva săptămâni după ce Moscova a lansat agresiunea la scară largă împotriva Ucrainei.

După arestare, Kulinka a fost prezentat pe canalele de televiziune de stat „căindu-se pentru activitățile sale”. Cu o zi înainte de condamnarea lui Kulinka, centrul pentru drepturile omului VIasna (Primăvara), cu sediul la Minsk, a declarat că un tribunal din orașul Barysau a condamnat un fost ofițer al Comitetului Securității de Stat (KNB), Illia Trubin, la 16 ani de închisoare pentru incendierea a două aparate de plată a taxelor de drum în decembrie. Trubin este tată a doi copii, are 35 de ani și a fost găsit vinovat de comiterea a două acte de terorism, activități ilegale deutilizare a armelor de foc și alte acuzații.

După ce Rusia a lansat invazia neprovocată în curs de desfășurare în Ucraina, în Belarus au fost raportate numeroase cazuri de încercări de avariere a căilor ferate și a altor linii de comunicații pentru a întrerupe aprovizionarea cu arme și trupe rusești a Ucrainei devastate de război.