Sperând la un viitor mai dulce: Viticultorii din Kandahar au mărit exporturile de stafide

Cultivatorii pregătesc strugurii pentru producția de stafide, Kandahar, 11 septembrie.

Regiunea, cândva faimoasă pentru rodiile și strugurii săi, a exportat 10 mii de tone de stafide în valoare de 32 de milioane de dolari din această țară săracă și fără lichidități, care se confruntă cu o criză umanitară catastrofală sub conducerea talibanilor, din 2021, de când aceștia au preluat controlul

Țăranii afgani pun strugurii la uscat.

Înainte de începutul războiului sovieto-afgan, la sfârșitul anilor 1970, Afganistanul reprezenta 60% din piața mondială de stafide. Cu toate acestea, anii de conflict au redus semnificativ producția agricolă. Astăzi, Afganistanul se confruntă cu un amestec de insecuritate alimentară, schimbări climatice, lipsa ajutorului internațional și absența unui angajament diplomatic eficient.

Dat fiind că țara se află în pragul colapsului economic, exportul de stafide este un rar semn pozitiv pentru populația săracă despre care ONU a avertizat că „se află la un pas de foamete”.

Mulți afgani folosesc încă o metodă tradițională veche de secole numită „abjosh”, în care, după colectare, boabele sunt aruncate în apă clocotită timp de câteva secunde pentru a sparge ușor pielea fără a deteriora interiorul fructului. Boabele sunt apoi așezate la uscat timp de până la șapte zile.

Spre deosebire de alte stafide uscate în lumina directă a soarelui, acest soi își păstrează culoarea deschisă, devine auriu păstrându-și fragezimea.  

Oficialii din agricultură spun că producția de stafide în Afganistan s-a dublat în ultimii ani. Cu toate acestea, lipsa cutiilor și a ambalajelor profesionale îi împiedică pe afgani să exporte mai mult.

Cultivatorii prelucrează strugurii sub soarele fierbinte al verii.

Conform Programului alimentar mondial, 15,3 milioane de afgani se confruntă cu o insecuritate alimentară acută, iar 2,8 milioane de persoane se află sub un nivel de insecuritate alimentară extremă.
Malnutriția acută depășește pragurile de urgență în 25 din cele 34 de provincii din Afganistan.

Provincia afgană Kandahar a exportat anul trecut 10 mii de tone de stafide, mulți dintre producători folosind încă tehnici tradiționale. Este una dintre puținele culturi comerciale rămase în țară, care se confruntă în prezent cu o criză economică și umanitară sub regimul taliban.