Festivitățile de Ziua independenței Republicii Moldova au avut loc astăzi pe fundalul îngrijorărilor în legătură cu un nou val al pandemiei și au fost de amploare redusă. Așa încât importanța ocaziei – este o dată rotundă, s-au împlinit 30 de ani - a fost subliniată mai curând de calibrul musafirilor străini – trei șefi de stat, inclusiv din ambele țări vecine România și Ucraina - chiar dacă aceștia au avut mici întârzieri la sosire din cauza ceții... Pentru gazdă, Maia Sandu, este prima dată când sărbătorește Ziua independenței ca președintă. În discursul său, ea a deplâns sărăcia și injustiția, dar a salutat faptul că, după 30 de ani, Republica Moldova „a rămas o țară democratică” și care „își prețuiește libertatea”. Sandu a promis concetățenilor, în numele guvernării, ceea ce a numit „un nou proiect de țară”, constând în „curățarea și consolidarea statului” ca Republica Moldova să avanseze „pe drumul spre prosperitate și integrare europeană”. Diana Răileanu a cules opiniile mai multor oameni care au venit să participe la festivitățile din centrul Chișinăului:
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Ați stat aici, ați ascultat mesajele președintei?
– „Tot. Așa președinte noi n-am avut. Sperăm noi, cu ajutorul nostru, cei care am rămas în țară, să revină și cetățenii noștri care-s în diaspora și să creăm o țară liberă și independentă, așa cum ne-am dorit-o în anii ‘90. Dar dacă, mă rog, s-a destrămat, toți au fugit...”
Europa Liberă: Ce așteptări aveți?
– „Să fie în interesul cetățeanului.”
Europa Liberă: Cum vă numiți?
– „Mă numesc Valeriu Cazacu.”
Europa Liberă: Au întârziat cei doi președinți...
– „Nu... Probabil din cauza avionului, eu știu ce-i asta... Dar totuși au revenit și au participat la parada militară a noastră și ne sprijină, și ne recunosc că suntem ca țară independentă și n-au uitat de noi.”
– „M-am născut în raionul Orhei, dar sunt un moldovean care a învățat în Rusia.”
Europa Liberă: Republica Moldova a împlinit 30 de ani. Iată, pentru Dvs. cum au fost acești 30 de ani?
Foarte multe s-au schimbat. Pentru prima oară avem o femeie în fruntea statului...
– „Foarte multe s-au schimbat. Iată acum avem un președinte nou, pentru prima oară avem o femeie în fruntea statului. Suntem mai aproape ca niciodată de Europa. Aici alături e România, o țară mare; aici este o altă țară mare, Polonia, va fi aici și președintele Poloniei; o țară imensă, despre care cunoaște toată lumea, Ucraina. În general, cred că odată cu rezolvarea problemei din Ucraina se va rezolva și întreaga problemă din Europa.”
Europa Liberă: Credeți că acest lucru se va răsfrânge cumva și asupra soluționării conflictului transnistrean?
– „Desigur! Desigur, dacă se va rezolva problema ucraineană, atunci și această problemă va fi rezolvată. Trebuie să negociem cu Rusia, deoarece Rusia are propriile sale amenințări.”
Europa Liberă: Ce îi doriți Republicii Moldova în anii următori?
– „Am doi copii mari deja care au plecat din Moldova. Aștept că va fi mai bine și că se va face ceva bun pentru oameni, chiar dacă tot ce este mai bun se obține cu mare dificultate. Numele meu este Tudor, Tudor Rotaru.”
Europa Liberă: Sunteți meșter popular de pe loc?
– „Da...”
Europa Liberă: Pot să știu cum vă numiți?
– „Grigore Postârnac.”
Europa Liberă: Dle Postârnac, ați făcut ceva special dedicat celor 30 de ani de independență?
– „Eu 30 de ani am lucrat special în stilul național, tradițional, așa că socot că am ceva pentru independență.”
Europa Liberă: Cum au trecut pentru Dvs. acești 30 de ani?
– „Așteptări erau mai mari. Dacă așa ne uităm în spate, apoi în 30 de ani nu s-a construit nici o fabrică, nici o uzină în țară. Nu depinde de forma guvernării, dar faptul este, așa că nu știu dacă vin vremuri mai bune, dă Doamne să vină.”
În 30 de ani nu s-a construit nici o fabrică, nici o uzină în țară...
Europa Liberă: Ce speranță aveți?
– „Mai întâi, fiecare om trebuie să fie cinstit împreună cu sine și pe urmă cu acei dimprejur.”
Europa Liberă: Deci, corect vă înțeleg, schimbarea vine de la fiecare în parte?
– „Corect, da! Sperăm că o să fie totul bine.”
– „La mulți ani tuturor!”
Europa Liberă: Cum vă numiți?
– „Cortac Dumitrița.”
Europa Liberă: Ați veniți astăzi nu doar în ie vă văd, dar și cu tricolorul.
– „Mereu e în geantă, mereu cu mine-i tricolorul.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Cum vedeți acești 30 de ani de independență a Republicii Moldova?
– „Sper în următorii ani să fie mai bine.”
Europa Liberă: Vă vedeți viitorul acasă?
– „Până când nu, dar deocamdată noi toți suntem plecați și cam, nu știu, la moment încă nu văd reforme și ceva concret ca să putem să revenim.”
încă nu văd reforme și ceva concret ca să putem să revenim...
Europa Liberă: După accent simt că veniți, stați în Italia, corect?
– „Da, da, da! Corupția în primul rând trebuie tăiată toată de la rădăcini, pentru că dacă nu – înainte nu mergem nicăieri.”
Europa Liberă: Dvs., în stânga mea, bănuiesc că sunteți mama?
– „Da, sunt mama. Sunt Natalia Cortac, avem 12 ani de când ne-am îndepărtat de Moldova. În Moldova aș vrea să se schimbe meritocrația, să meargă totul prin concursuri, noi avem copiii amândoi cu studii, sper și eu că într-o zi studiile lor de peste hotare să prindă bine aici în Moldova.”
### Vezi și... ### Atunci și acum: de la URSS, la Moldova anului 2021Europa Liberă: Dacă ar fi să le adresați un mesaj politicienilor moldoveni, care ar fi acest mesaj?
– „Să nu dezamăgească poporul care i-a ales, dar dacă o să calce pe aceeași greblă, cred că nu o să-i ierte nimeni.”
Europa Liberă: Ce ar însemna pentru Dvs. „să calce pe aceeași greblă”?
– „Vă spun, să pornească la aceleași scheme, aceeași corupție mai departe, de aici pornește totul, lumea se teme să aducă banii munciți din greu în Moldova să-i investească. Cred că aici e totul. Știm că nu o să fie într-o zi, știm că nu o să fie ușor, dar să nu ne dezamăgească, asta-i. Dacă nu s-a primi ceva, o să-i iertăm.”