Spionând pentru Rusia: europeni recrutați pentru războiul informațional al lui Putin

Imagine generică.

Țările europene sunt în alertă din cauza spionilor ruși în armatele lor, în serviciile de informații și alte agenții de stat, după un număr crescând de scandaluri de spionaj care au cauzat situații jenante din Bulgaria până la Berlin, relatează Agenția France Press.

Joi, un tribunal suedez a condamnat un fost agent al serviciilor de informații și pe fratele acestuia la 10 ani în spatele gratiilor pentru livrarea de informații sensibile serviciului de informații al armatei ruse, GRU.

Iată câteva alte cazuri de europeni prinși în scandaluri de spionaj pentru Rusia, trecute în revistă de France Presse.

  • German suspectat că e agent dublu. În decembrie 2022, poliția germană a arestat un bărbat suspectat că e agent dublu care lucra pentru BND, serviciul de contraspionaj german, pentru că ar fi furnizat secrete de stat Rusiei. Arestarea bărbatului, identificat drept Carsten L. a venit la lună după ce un alt cetățean german a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru că a furnizat informații serviciului secret al Rusiei în timp ce lucra ca ofițer în rezervă pentru armata germană între 2014-2020
  • Căpitan italian. În martie 2021, un căpitan de navă italian, tată a patru copii, a fost arestat după ce a fost prins că i-a dat unui ofițer militar rus un card de memorie cu 181 de documente confidențiale scanate. Se relatează că Walter Biot, care lucra la oficiul șefului Statului Major al Apărării din Italia, și avea acces la documente secrete, a fost plătit cu 5.000 de euro. Soția lui a declarat pentru Corriere dell Serra că era „disperat” după bani pentru ca să-și întrețină familia.
  • Oficialități bulgare din ministerul apărării. În martie 2021, autoritățile bulgare au descoperit o rețea de spionaj din care făceau parte mai multe oficialități din ministerul Apărării. Se spune că rețeaua era condusă de un fost ofițer de informații a cărui soție rusă/bulgară a jucat rolul de intermediar cu ambasada rusă. Doi diplomați ruși de la Sofia au fost expulzați în legătură cu acest scandal.
  • Colonel austriac. În 2018, un colonel în rezervă al armatei austriece a fost arestat sub acuzația că a spionat decenii întregi pentru Rusia, începând din anii 1990. A declarat la interogatorii că rușii voiau informații despre sistemele de armament și criza migranților din Europa. În 2020 a fost condamnat la trei ani de închisoare.
  • Oficial de la ministerul polonez al Energiei. În martie 2018, un oficial de la ministerul polonez al Energiei a fost arestat pentru că a furnizat informații Rusiei despre poziția Poloniei față de proiectul conductei de gaz Nordstream 2. Polonia s-a opus ferm construirii acestei conducte, care ar fi urmat să transporte gaz rusesc spre Europa pe sub Marea Baltică, ocolind țările de tranzit Polonia și Ucraina. Oficialul respectiv a fost condamnat la trei ani de închisoare.
  • Politician ungar. În 2017, un membru ungar al Parlamentului European din partidul naționalist Jobbik, Bela Kovacs, a fost învinuit că spionează Uniunea Europeană pentru Rusia. Kovacs, al cărui tată era rus, călătorea frecvent la Moscova, unde se crede că locuiește acum. A fost condamnat in absentia la trei ani de închisoare în septembrie 2022.
  • Fost parlamentar moldovean. Fostul deputat PD din Republica Moldova Iurie Bolboceanu a fost arestat în martie 2017 sub acuzația că a vândut în mod regulat informații Rusiei. A fost condamnat la 14 ani de închisoare. [A fost eliberat în 2020, după ce Curtea de Apel Chișinău l-a achitat și a dispus reexaminarea dosarului, la cererea Procuraturii, care a ajuns la concluzia că fapta care i-a fost incriminată nu întrunește elementele infracțiunii și a retras învinuirea, cf. Agora.md. N.Red.]
  • Lucrător la căile ferate letone. La sfârșitul lui 2016, lucrătorul feroviar Aleksandrs Krasnopjorovs a fost arestat pentru că filma trupele și echipamentele NATO transportate cu trenul și trimitea înregistrările video legăturilor lui din Rusia. Etnic rus și fost militar al Armatei Roșii care a luptat în Afganistan în anii 1980, a fost condamnat la 18 luni de închisoare.

Știre scrisă de Agenția France Press. Traducere și adaptare de Lucian Ștefănescu