Spitalele raionale trec în gestiunea Ministerului Sănătății. Statul alocă 150 de milioane de lei pentru reformă 

Majoritatea parlamentară PAS a aprobat joi, 29 decembrie, în lectură finală, proiectul de lege care prevede trecerea spitalelor raionale din gestiunea autorităților publice locale în subordinea Ministerului Sănătății.

Din varianta inițială a proiectului au fost excluse prevederile privind trecerea proprietăților spitalelor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății. Astfel, terenurile și clădirile vor rămâne la balanța consiliilor raionale, așa cum au căzut de acord deputații și aleșii locali, la consultările publice.

### Vezi și... ### Vor fi sau nu spitalele municipale subordonate Ministerului Sănătății?  

De asemenea, autoritățile renunțat la ideea ca ministerul să coordoneze activitatea instituțiilor medicale private. Reforma nu va viza în niciun fel cele nouă spitale municipale din Chișinău, contrar temerilor directorilor și ale autorităților din capitală.

Potrivit deputatului PAS, Dan Perciun, obiectivul principal al reformei este creșterea calității serviciilor prestate în spitalele raionale.

„Pentru anul viitor se vor aloca 150 de milioane de lei din bugetul de stat pentru implementarea acestui proiect. Primele investiții se vor face în luna februarie. La sfârșitul lunii ianuarie, Ministerul Sănătății va prezenta un studiu privind regionalizarea serviciilor medicale, iar asta înseamnă servicii de calitate mai aproape de cetățeni și spitale dotate”, a spus deputatul, care conduce comisia parlamentară de profil și este unul dintre autorii proiectului.

Inițiativa a fost înregistrată de un grup de deputați PAS pe 12 decembrie și a stârnit un val de nemulțumiri din partea administrațiilor publice locale și a experților în sănătate.

### Vezi și... ### Și lupul sătul, și oaia întreagă. Bunurile spitalelor rămân în proprietatea autorităților locale, iar ministerul le va gestiona activitatea