Sportivă ucraineană, descalificată pentru că n-a dat mâna cu o rusoaică

Olga Harlan, o cvardruplă campioană mondială, a învins-o pe Anna Smirnova cu 15-7.

Conducerea Ucrainei a condamnat descalificarea sportivei Olha Harlan la campionatele mondiale de scrimă de la Milano pentru că nu a dat mâna cu adversara ei pe care o învinsese, rusoaica Anna Smirnova.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a spus într-o postare pe rețele că decizia Federației Internaționale de Scrimă dovedește „lipsă de empatie, neînțelegerea contextului emoțional”, fiind „absolut rușinoasă”.

Podoliak a publicat pe contul său de Twitter, în sprijinul declarației sale, imagini cu sportiva din Rusia purtând o căciulă militară rusească și pozând alături de fratele său, care are uniformă militară.

Harlan, o cvardruplă campioană mondială, a învins-o pe Smirnova cu 15-7. După partidă, a fost aclamată de vreo 20 de membri ai delegației ucrainene cu „Slava Ucrainii”. Apoi, rusoaica s-a apropiat de Harlan cu mâna stângă întinsă, dar ucraineanca doar a clătinat din cap și a întins sabia în direcția adversarei, ieșind apoi de pe pistă.

Smirnova, furioasă, a rămas pe loc încă vreo 10 minute după incident. Ea a concurat la Milano ca atlet „neutru”, nu ca reprezentanta Rusiei - cum se obișnuiește de când cu invadarea Ucrainei.

Incidente precum cel de la Milano au mai avut loc. La turneul de tenis de la Wimbledon, jucătoarea ucraineană Elina Svitolina nu a dat mâna cu belarusa Viktoria Azarenka după partidă, dar nu a fost pedepsită, iar mulțimea a huduit-o pe Azarenka, bănuind-o în mod eronat că ea ar fi refuzat să dea mâna.