Guvernul a aprobat miercuri, 6 noiembrie, lista autorităților publice responsabile de „realizarea sarcinilor prioritare în contextul implementării cerințelor de aderare la UE” și numărul maxim al personalului ce poate beneficia de acest spor salarial din partea fiecărei instituții.
În total, 1.056 de funcționari din 44 de instituții vor putea beneficia de sporuri salariale. Pe listă se află toate ministerele, agențiile de stat și alte instituții subordonate guvernului, Parlamentul, Aparatul Președintelui, Comisia Electorală Centrală, Serviciul de Informații și Securitate, Procuratura Generală, Consiliul Superior al Procurorilor, Consiliul Superior al Magistraturii, Agenția Națională de Integritate, Centrul Național Anticorupție, Oficiul Avocatul Poporului, Biroul Național de Statistică, Curtea de Conturi, Consiliul Audiovizualului, Consiliul Concurenței, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Consiliul pentru Egalitate ș.a.
Contribuția funcționarilor publici la procedura de screening bilateral și la realizarea acțiunilor din Planul național privind aderarea R. Moldova la UE pentru anii 2024-2027, conform rezultatelor obținute în trimestrele III și IV ale anului în curs, va fi evaluată de conducătorii instituțiilor publice respective, iar valoarea procentuală a sporului salarial va fi stabilită de „organul ierarhic superior”, potrivit deciziei guvernului.
- Te-ar putea interesa și: Moldova și Ucraina încep, simbolic, negocierile de aderare. Drumul rămâne însă lung
Autoritățile publice vizate urmează să estimeze și cheltuielile necesare pentru acordarea sporului în trimestrul IV al anului 2024 și în trimestrul I al anului 2025, prezentându-le spre aprobare Ministerului Finanțelor.
Pe 10 iulie, la Chișinău, a avut loc prima sesiune de screening bilateral (evaluarea legislației naționale și a gradului de armonizare cu legislația Uniunii Europene) dedicată capitolului „Valori fundamentale”.
Procesul de screening – realizat de Comisia Europeană împreună cu țara candidată la admiterea în UE - vizează 35 de capitole din acquis-ul comunitar.
Moldova a început oficial negocierile de aderare la UE pe 25 iunie 2024.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te