Sprijinul financiar al UE depinde de continuarea acordului cu FMI, avertizează europarlamentarul Siegfried Mureșan

Europarlamentarul Siegfried Mureșan, vicepreședintele PPE.

Dacă R. Moldova nu va avea un acord cu FMI, asistența macrofinanciară din partea UE va fi automat suspendată, a avertizat europarlamentarul Siegfried Mureșan, vicepreședintele Partidului Popular European (cel mai mare partid din Parlamentul European).

Într-un interviu cu TVR Moldova. Mureșan a mai anunțat că pe 20 februarie va avea loc reuniunea Comitetului de Asociere dintre UE și R.Moldova. Europarlamentarul român conduce delegația Parlamentului European pentru R.Moldova.

### Vezi și... ### Experții FMI și-au încheiat vizita la Chișinău. Cu ce rezultate?

La începutul acestei luni s-a încheiat vizita experților FMI la Chișinău, veniți să analizeze eventuala eliberare a ultimei tranșei din creditul de ca 180 de milioane de dolari, acordat în cadrul unui program de trei ani. Programul se încheie la sfârșitul lunii martie, după care, anunțat premierul Ion Chicu ar urma deschiderea de negocieri cu FMI pentru un nou program cadru.

„Rămân optimist că reuşim să finalizăm cu succes acest program, unu, şi doi: în primăvară-vară să începem discuţiile unui nou program” declara premierul pe 3 februarie, la încheierea misiunii la Chișinău a experților FMI.

Premierul relua joi această declarație cu precizarea: „Trebuie să-l finalizăm pe acesta, o să fie bordul directorilor FMI pe 16 martie, pe 20 martie finalizăm acest program și în aprilie eu cred că va veni misiunea care va efectua o evaluare a necesităților pentru un nou program”.

### Vezi și... ### Ion Chicu: Noi nu am făcut niciun pas care ar compromite colaborarea cu FMI-ul (VIDEO)

Înainte însă de începerea acestei misiuni, tot premierul afirma într-un interviu cu Europa Liberă că nu exclude o pauză în relațiile cu Fondul Monetar dacă acesta se dovedește inflexibil . Mai mult, în interviul cu Europa Liberă, premierul Chicu a susținut că o eventuală pauză în relația cu FMI nu ar izola Republica Moldova pe piața financiară internațională, nici nu ar submina relațiile cu alți parteneri externi, ca Banca Mondială și UE.