Stare de urgență economică în Transnistria | Andrei Spînu: „Fiecare dintre noi poate stinge un bec”

Care au fost principalele știri din presa online din ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Republica Moldova a plătit pentru gazele naturale din Rusia. Aproape 81 de milioane de dolari, transferați în contul Gazprom-ului, titrează Newsmaker.md. Compania Moldovagaz a achitat datoria pe care o avea la Gazprom pentru gazele naturale furnizate în luna septembrie și în prima jumătate a lunii octombrie, a anunțat șeful Moldovagaz, Vadim Ceban. În ajunul acestui transfer, Comisia Situații Excepționale a decis gajarea de către stat a sistemului de transport de gaze al țării. Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, această decizie permite achitarea integrală de către Moldovagaz către Gazprom a consumului de gaze pentru luna septembrie și avansul pentru octombrie.
  • Așa numitul consiliu de securitate de la Tiraspol a cerut instituirea stării de urgență economică pe „întreg teritoriul Transnistriei”, ca urmare a reducerii cantităților de gaze livrate, anunță Novostipmr. Administrația separatistă consideră că după ce a fost redusă cantitatea de gaze rusești rămâne prioritară asigurarea populației cu resurse energetice și cu gaze a centralei de la Cuciurgan, care produce energie electrică. Pretinsele autorități de la Tiraspol intenționează să economisească în această lună 22 de milioane de metri cubi de gaze naturale prin limitarea cantităților de gaze naturale folosite de către cei mai importanți plătitori la bugetul regiunii și de entitățile comerciale mai mici.
  • România, în comun cu Azerbaidjan, caută soluții pentru a putea aduce gaze naturale din Marea Caspică prin conducta trans-anatoliană Turcia-Bulgaria-România şi din România, spre celelalte ţări beneficiare, inclusiv R. Moldova, scrie Ziarul de Gardă. Publicația îl citează pe premierul Nicolae Ciucă, care a declarat pentru presa de la București că România și Azerbaidjanul au un angajament să poată sprijini R. Moldova cu cantitatea de gaze necesare. Publicația amintește de declarația directorului general al Transgaz, că România este pregătită oricând să livreze gaze naturale către Republica Moldova și că acestea ar ajunge într-o oră la Chișinău.
  • Uniunea Europeană suplimentează cu 25 de milioane de euro ajutorul umanitar oferit Republicii Moldova pentru furnizarea de adăposturi de iarnă refugiaților ucraineni, scrie Radio Chișinău. Mai exact, Comisia Europeană va oferi un ajutor umanitar suplimentar de 175 de milioane de euro pentru a-i sprijini pe cei care au cea mai mare nevoie de ajutor în Ucraina și în Republica Moldova. Din această sumă, 150 de milioane de euro sunt alocate pentru Ucraina, în timp ce 25 de milioane de euro sunt destinate operațiunilor din Republica Moldova. Banii vor fi folosiți în special pentru a oferi adăposturi pentru iarnă, având în vedere temperaturile scăzute preconizate. De asemenea, o parte din acești bani ar putea fi folosiți pentru a asigura educația în situații de urgență, pentru sănătate și asistența pentru protecție.
  • Două televiziuni din holdingul lui Plahotniuc sunt în insolvabilitate, potrivit unei anchete a Rise Moldova. Este vorba despre compania care deține posturile de televiziune Canal 2 și Canal 3 și care a ajuns în insolvabilitate din cauza datoriilor acumulate. Compania are datorii care se ridică la peste 35 de milioane de lei. Jurnaliștii amintesc că această companie media a fost fondată în 2017 de jurnalistul Oleg Cristal, fost consilier al lui Vladimir Plahotniuc, iar apoi compania a devenit unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa media din Republica Moldova.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, pe Facebook una dintre cele mai populare știri este a Ziarului de Gardă despre perchezițiile la membrii și activiștii Partidului „Șor” și anunțul șefei Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin despre reținerea a opt persoane. Au fost ridicate 20 de pungi negre în care procurorii au găsit 3,5 milioane de lei.
  • O altă știre care a intrat în atenția publicului moldovean este aceea a Europei Libere, potrivit căreia șapte dintre zece ucraineni afirmă că țara lor trebuie să continue lupta până la victorie în războiul cu Rusia. Un sondaj Gallup arată că sprijinul pentru efortul de război este cel mai mare în regiuni precum capitala țării, Kiev și în vest – cu peste 80%.
  • Pe Instagram, de popularitate se bucură spotul video, preluat de TV8, în care apare vicepremierul Andrei Spânu cu îndemnul „Fiecare dintre noi poate stinge un bec”, dar care conține și sfaturi de raționalizare a resurselor energetice.