Stare de urgență în Kazahstan: organizația de securitate regională, condusă de Rusia, va trimite trupe

Your browser doesn’t support HTML5

Ce se întâmplă în Kazahstan

Autoritățile din Kazahstan au declarat miercuri seară stare de urgență în toată țara, după ce în cursul zilei ea fusese introdusă doar în epicentrele protestelor provocate de scumpirea carburanților: capitala, metropola economică Almatî și o provincie vestică.

S-a mai relatat că autoritățile au blocat internetul pe tot cuprinsul țării.

Mai devreme, președintele țării central-asiatice, Kassîm-Jomart Tokaiev, îl înlocuise în influentul Consiliu de Securitate pe predecesorul său, Nursultan Nazarbaiev, despre care mulți cred că ar continua să dicteze politica țării și care s-a transformat în ținta principală a protestelor.

Între timp, premierul Armeniei, Nikol Pașinian a anunțat că la cererea președintelui kazah, vor fi trimise trupe din cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, condusă de Rusia, pentru a ajuta la stabilizarea situației. Din organizație fac parte Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan,

Pașinian a adăugat că decizia a fost luată „din cauza amenințării la adresa securității naționale și a suveranității Republicii Kazahstan” care ar fi apărut ca urmare „a interferențelor externe”. Premierul armean nu a precizat cine ar încerca să se amestece în revoltele din Kazahstan, nici despre câți militari este vorba sau când vor fi trimiși în Kazahstan.

Reporterii au relatat miercuri că după ciocniri cu demonstranții, poliția părea să fi abandonat unele străzi din Almatî, unde potrivit unor martori oculari domnea „anarhia”.

Acestea sunt cele mai grave proteste din istoria postsovietică a Kazahstanului, țară bogată în resurse naturale și considerată mai stabilă decât altele din fostul spațiu sovietic.