Stare de urgență în România. Ce drepturi cetățenești se suspendă

„Izoleta” cu care sunt transportați cei infectați cu coronavirus, București.

România intră în stare de urgență începând de astăzi pentru 30 de zile și, după cum a explicat președintele Klaus Iohannis, drepturile cetățenilor români se vor restrânge treptat, pe măsura extinderii epidemiei de coronavirus.

Your browser doesn’t support HTML5

Sabina Fati de la București: stare de urgență în România

Decretul semnat de șeful statului a intrat deja în vigoare, imediat după ce a fost publicat în Monitorul Oficial. Potrivit Constituției (Art.93), această măsură urmează să fie adoptată de Parlament în cel mult cinci zile de la publicarea acesteia.

Articolul 2 al Decretului precizează care sunt drepturile care ar putea fi restrânse, dacă infecțiile se vor propaga conform modelelor matematice prezentate deja de specialiști.

Ar fi vorba despre:

  • a) libera circulație;
  • b) dreptul la viață intimă, familială și privată;
  • c) inviolabilitatea domiciliului;
  • d) dreptul la învățătură;
  • e) libertatea întrunirilor;
  • f) dreptul de proprietate privată;
  • g) dreptul la grevă;
  • h) libertatea economică

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că ar putea fi plafonate prețurile la medicamente, la alimentele de bază, la electricitate și la gaz.

De asemenea, șeful statului a anunțat că anumite orașe ar putea fi izolate și transporturile rutiere, aeriene, pe calea ferată sau navale ar putea fi întrerupte. Judecătoriile vor lucre doar la cazurile urgente, unul dintre părinți ar putea să stea acasă alături de copii, dacă nu lucrează în cadrul ministerului Apărării sau în Sănătate.

### Vezi și... ### După decretarea Codului roșu: cum se impune respectarea restricțiilor?

În România, autoritățile au decis să anunțe doar de două ori pe zi numărul celor infectați, astfel azi dimineață fuseseră confirmate aproape 160 de cazuri, 3000 de oameni se află în carantină și 15.500 în izolare la domiciliu.

Pe fondul extinderii crizei coronavirusului, cursul euro-leu a atins un nou maxim 1 euro fiind cotat cu 4,82 de lei. Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu a anunțat că în această perioadă instituția pe care o reprezintă va lua două categorii de măsuri: una care vizează lichiditățile din sistemul bancare și a doua care urmărește păstrarea stabilității cursului și a dobânzilor.

Purtătorul de cuvânt al băncii centrale a explicat că există suficiente lichidități în sistem și că oamenii n-ar trebui să dea buzna și să scoată bani, după cum arată tendința actuală. Pe de altă parte, unele bănci comerciale au anunțat păsuiri ale plății creditelor pentru două luni.

Până acum, la nivel național, au fost prelucrate 3.205 teste.

Intre timp așa numitul Grup de Comunicarea Strategică a anunțat că săptămâna aceasta România va avea la dispoziție 50.000 de teste, care pot diagnostica îmbolnăvirea cu COVID-19.

### Vezi și... ### Guvernul Orban 2 a fost învestit printr-o procedură de vot specială impusă de epidemia de coronavirus

Să mai spunem în final, că senatorului PNL de Constanța Vergil Chițac i s-a deschis dosar penal fiindcă a infectat mai multe persoane. Fiul, soția și asistentul acestuia au fost confirmați vineri cu coronavirus după ce parlamentarul a fost la o reuniune NATO la Bruxelles. Pentru că el a participat la ședința Biroului Politic Național al PNL din 9 martie la care au luat parte aproximativ 100 de liberali, premierul Ludovic Orban a anunțat că el și miniștrii se izolează. De asemenea, atât Orban, miniștrii și parlamentarii s-au testat pentru COVID-19. Printre persoanele infectate de Chițac se numără primarul Devei și administratorul public al orașului.