Starea de urgență, prelungită de Parlament până pe 7 octombrie

Parlamentul de la Chișinău a sprijinit pe 28 iulie propunerea Guvernului de a prelungi starea de urgență cu încă 60 de zile, începând cu data de 8 august 2022.

Decizia a fost luată cu votul a 54 de deputați ai majorității PAS și în lipsa opoziției comuniste și socialiste, dar și a deputaților Partidului Șor, care au părăsit ședința parlamentului în semn de protest.

„Există riscul ca alimentarea cu gaze naturale să fie perturbată (...). Mi-aș fi dorit și eu să revenim la normalitate, la pace, dar din păcate nici de această dată analizele pe care le avem la dispoziție nu prevăd încetarea războiului”, a declarat în ședința Parlamentului prim-ministra Natalia Gavrilița.

Starea de urgență a fost introdusă pe 27 februarie, la trei zile de la începutul invaziei rusești în Ucraina, și a fost extinsă ulterior. Prin introducerea stării de urgență, Parlamentul cedează o parte din putere Comisiei pentru Situații Excepționale în frunte cu șefa Guvernului.

În timp ce puterea spune că starea de urgență îi permite luarea de decizii rapide, opoziția crede că ar fi un pretext pentru a ascunde hotărâri controversate și pentru a evita dezbaterile parlamentare.

Șefa Guvernului a dat însă asigurări că „temerile opoziției cu privire la starea de urgență sunt nejustificate”, și că guvernul „va acționa în mod transparent, iar derogările vor fi [doar cele] strict necesare”.

### Vezi și... ### Guvernul propune prelungirea stării de urgență până în octombrie