Starmer i-a spus lui Trump că Marea Britanie e gata să trimită trupe „pe teren” în Ucraina

Premierul britanic, Keir Starmer (stânga), în conferință de presă cu președintele american, Donald Trump, pe 27 februarie 2025.

Premierul britanic, Keir Starmer (stânga), în conferință de presă cu președintele american, Donald Trump, pe 27 februarie 2025.

Premierul britanic, Keir Starmer, a lăudat relația apropiată dintre Statele Unite și Marea Britanie în cadrul unei întâlniri la Casa Albă cu președintele Donald Trump, ca parte a eforturilor de a repara relațiile transatlantice tensionate de dezacorduri privind Ucraina și comerțul.

Starmer a călătorit la Washington pe 27 februarie pentru a-l îndemna pe Trump să garanteze securitatea Ucrainei în cazul în care s-ar ajunge la un acord pentru a pune capăt invaziei pe scară largă a Rusiei, intrată deja în al patrulea an.

Vizita premierului britanic are loc cu o zi înainte ca la Casa Albă să sosească și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, așteptat vineri, 28 februarie.

Trump, care a preluat mandatul acum o lună, a acționat hotărât de atunci pentru a pune capăt războiului din Ucraina, având o convorbire telefonică îndelungată cu președintele rus, Vladimir Putin, la începutul acestei luni și trimițându-și echipa de securitate națională în Arabia Saudită pentru a se întâlni cu omologii ruși.

Joi, Trump a spus reporterilor că Washingtonul și Moscova au făcut „progrese semnificative” către un armistițiu.

Deschiderea către Kremlin a dat peste cap politica SUA față de Rusia din ultimii trei ani și i-a șocat pe liderii europeni, care se tem că Trump ar putea încheia un acord pe la spatele lor, afectând Ucraina și slăbind propria lor securitate.

În ultimele zile, liderii europeni au călătorit la Washington și au promis că își vor intensifica rolul în orice eventuală înțelegere, încercând să-l îndepărteze pe președintele american de un acord care, în opinia lor, ar putea face prea multe concesii Rusiei și i-ar lăsa vulnerabili.

Starmer își dă cuvântul, dar vrea garanții americane

La o conferință de presă la Casa Albă alături de Trump, după întrevederea lor bilaterală, Starmer a reafirmat că Marea Britanie este gata să-și intensifice implicarea și să contribuie la o forță de menținere a păcii în Ucraina, dacă se va ajunge la un acord.

„Regatul Unit este pregătit să trimită trupe la sol și avioane în aer pentru a sprijini un acord, lucrând împreună cu aliații noștri, pentru că acesta este singurul mod prin care pacea va dura”, a spus Starmer.

Premierul britanic a avertizat împotriva grabei de a pune capăt războiului cu orice preț.

„Trebuie să facem lucrurile cum trebuie. Trebuie să câștigăm pacea. Nu poate fi o pace care răsplătește agresorul. Istoria trebuie să fie de partea celui care aduce pacea, nu a invadatorului”, a declarat Starmer.

Trump nu s-a angajat însă să sprijine prezența trupelor europene, o solicitare cheie formulată de Starmer și președintele francez Emmanuel Macron, care a călătorit la Washington pe 24 februarie.

Președintele american, Donald Trump (d.), și președintele francez, Emmanuel Macron, susțin o conferință de presă la Casa Albă, Washington, DC, pe 24 februarie 2025.

Starmer a spus că el și Trump au discutat despre un plan de pace „la care Ucraina va contribui” și care este „susținut de o forță” pentru a-l împiedica pe Putin să revină în ofensivă.

El a adăugat că echipele din SUA și Marea Britanie „vor discuta despre cum să ne asigurăm că acest acord rămâne picioare, este durabil și aplicabil”.

Presa britanică a relatat că Starmer caută garanții din partea SUA privind sprijinul aerian, informațional, logistic și de comunicații pentru o eventuală forță europeană de menținere a păcii.

Întrebat despre garanțiile de securitate ale SUA, Trump a spus că este prea devreme pentru a discuta acest aspect, deoarece încă nu s-a ajuns la un armistițiu. Înainte de întrevederea cu Starmer, președintele american a sugerat că un sprijin american nu ar fi necesar: el s-a declarat sigur că Putin nu va încălca un eventual acord de pace.

Opinia republicanului nu este însă împărtășită de liderii europeni sau de Zelenski. La conferința sa de presă cu Trump, Macron a subliniat că Putin a încălcat acorduri anterioare cu Ucraina, evidențiind necesitatea unei descurajări puternice, care să includă și un sprijin din partea SUA.

Urmările unui atac rusesc cu drone într-un carteier din Harkov, Ucraina, la 26 februarie 2025.

Retorică mai blândă față de Zelenski

În ceea ce ar putea fi un semnal pozitiv pentru Kiev, Trump și-a moderat vizibil tonul față de Ucraina în timpul conferinței de presă. El a lăudat tenacitatea țării în apărarea teritoriului său și a evitat să critice Ucraina sau pe liderul său, deși i s-a oferit această ocazie de către reporteri.

Situația e în contrast cu cea de săptămâna trecută, când Trump a avut un schimb de replici tensionate cu Zelenski, acuzând în mod fals Ucraina pentru izbucnirea războiului și numindu-l pe liderul ucrainean un „dictator” care nu organizează alegeri.

„Am mult respect pentru el. I-am oferit mult echipament și mulți bani, iar ei au luptat foarte curajos”, a spus Trump.

Președintele american urmează să se întâlnească cu Zelenski la Casa Albă pentru a semna un acord-cadru privind dezvoltarea zăcămintelor minerale, inclusiv metale rare și combustibili fosili.

Trump afirmă că acest acord va permite SUA să recupereze o parte din ajutorul oferit Ucrainei în ultimii trei ani, stimulând în același timp creșterea economică a Ucrainei.

„E ca un proiect uriaș de dezvoltare economică. Va fi benefic pentru ambele țări”, a spus președintele american.

Zelenski este așteptat, de asemenea, să îi ceară lui Trump să continue trimiterea de arme Ucrainei cât timp luptele continuă și să ofere Kievului o garanție de securitate odată ce războiul va lua sfârșit.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te