Statele UE au înghețat active rusești de 13,8 miliarde de euro de la începutul războiului

Iahtul Amore Vero în stațiunea mediteraneană La Ciotat. Autoritățile franceze au confiscat iahtul aparținând lui Igor Sechin, un aliat al lui Putin care conduce gigantul petrolier rus Rosneft, 2 martie 2022

Statele membre ale Uniunii Europene au înghețat până în prezent active rusești în valoare de 13,8 miliarde de euro de când Rusia a început invazia în Ucraina, a declarat comisarul european pentru justiție, Didier Reynders.

### Vezi și... ### Între moral și legal: UE vrea să facă averile oligarhilor ruși mai ușor de confiscat

„Pentru moment, am înghețat 13,8 miliarde de euro, deci suma este destul de mare și provine de la oligarhi și alte entități ", a declarat Reynders pentru jurnaliști la Praga, la 12 iulie, înainte de o reuniune neoficială a miniștrilor de justiție din UE. „Dar trebuie să spun că o foarte mare parte din această sumă, peste 12 miliarde... provine din cinci state membre", a adăugat el.

El nu a precizat care sunt cele cinci națiuni, dar a îndemnat ceilalți membri ai UE să își intensifice eforturile pentru a identifica și îngheța activele aflate sub jurisdicția lor.

Ministrul ucrainean al justiției, Denis Maliuska, a reluat apelurile făcute de Kiev ca activele să fie folosite pentru a oferi compensații pentru daunele de război provocate de forțele rusești.