Nou ajutor american de 1,1 miliarde de dolari pentru armata ucraineană

Statele Unite vor oferi un ajutor militar suplimentar de 1,1 miliarde de dolari Ucrainei, inclusiv finanțare a aproximativ 18 sisteme de rachete mai avansate și alte arme pentru a contracara dronele, a anunțat Casa Albă la 28 septembrie.

Pachetul are scopul de a ajuta Ucraina să întărească apărarea pe termen mai lung în cadrul Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei, care finanțează achiziționarea de arme și echipamente. Aceasta înseamnă că ar putea dura un an sau mai mult până când Ucraina va primi sistemele.

### Vezi și... ### Cum funcționează HIMARS, sistemul american de rachete promis Ucrainei

Noul pachet de susținere „reprezintă o investiție multianuală în capacități critice pentru a construi puterea durabilă a forțelor armate ucrainene”, în timp ce acestea continuă să lupte cu armata rusă invadatoare, a precizat Pentagonul într-un comunicat.

AJutorul include finanțarea pentru 18 sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate, cunoscute sub numele de HIMARS, și 12 sisteme Titan, care sunt folosite pentru a contracara dronele.

Pentagonul și liderii militari ucraineni spun că sistemele HIMARS au fost esențiale pentru recentele succese ale Ucrainei pe câmpul de luptă. Sistemele Titan vor fi desfășurate împotriva dronelor de fabricație iraniană pe care forțele ruse au început să le folosească pentru a ținti efectivele armatei ucrainene.

### Vezi și... ### Statele Unite vor acorda Ucrainei un nou ajutor civil în valoare de 457,55 milioane de dolari