Statele Unite au cerut din nou Rusiei să-și retragă trupele de la granițele Ucrainei

Un nou transport de echipament militar și muniție venit din partea Statelor Unite este descărcat pe aeroportul Borîspil din Kiev, 25 ianuarie 2022

Statele Unite au cerut din nou Rusiei să-și retragă trupele de la granițele Ucrainei, pe fondul temerilor crescânde că Moscova se pregătește să invadeze din nou țara vecină.

Ambasadorul Statelor Unite la Moscova, John Sullivan, a declarat pe 28 ianuarie că Washingtonul așteaptă acum răspunsul Rusiei la propunerile sale scrise privind modul cum ar putea fi soluționată diplomatic actuala criză.

În opinia lui Sullivan, diplomația este singura soluție, dar a avertizat că această cale nu poate fi urmată decât dacă Rusia începe să-și retragă forțele militare masate în apropierea graniței cu Ucraina.

„Dacă pun un pistol pe masă dar spun că vin cu intenții pașnice, asta este o amenințare”, a spus Sullivan într-o conferință de presă online.

El a avertizat că în eventualitatea unei agresiuni ruse în Ucraina, sancțiunile economice extrem de severe vor fi doar o parte a răspunsului Occidentului. Alte măsuri de retaliere ar putea include limitarea exporturilor spre Rusia, întărirea capacității militare a aliaților europeni, și eventual blocarea conductei de gaze Nord Stream 2 – conductă care este construită dar nu funcționează încă.

Sullivan a reluat estimările administrației de la Washington că Rusia, cu forța militară concentrată în apropierea graniței ucrainene, ar putea lansa o invazie, fără multe avertismente.

Tot vineri, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat, într-un interviu radio, că „dacă totul depinde de Rusia, nu va fi război”, dar a acuzat din nou Occidentul că ar ignora interesele de securitate ale țării sale.

Rusia cere Occidentului garanții de securitate în schimbul unei detensionări a situației, dar Statele Unite și NATO au respins din nou, pe 26 ianuarie, cererea Moscovei de a garanta că Ucraina și alte foste republici sovietice nu vor fi primite în Alianța Nord-Atlantică.

NATO a mai respins și cererea de a-și retrage din Europa Centrală și de Est trupele și echipamentele militare amplasate cu începere din 1999.

Your browser doesn’t support HTML5

Antony Blinken: „I-am propus lui Putin calea diplomației. Vedem ce va alege”

Cu toate acestea, Washingtonul a prezentat în răspunsul său o „cale diplomatică serioasă” pentru a rezolva criza din Ucraina, a asigurat secretarul de stat american Antony Blinken în mai multe declarații oficiale, inclusiv un interviu joi cu postul nostru de radio Europa Liberă/Libertatea.