Linkuri accesibilitate

Statele Unite au avertizat că vor bloca Nord Stream 2, dacă Rusia atacă Ucraina


Imagine generică.
Imagine generică.

Statele Unite au avertizat că vor bloca funcționarea gazoductului Nord Stream 2, dacă Rusia atacă Ucraina.

„Vreau să fiu foarte clar: dacă Rusia invadează Ucraina într-un fel sau altul, Nord Stream 2 nu va merge mai departe”, a declarat pentru postul public de radio NPR, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price.

Dar el a adăugat că „nu va intra în detalii” despre modul în care va fi oprit proiectul și rămân multe semne de întrebare despre capacitatea Statelor Unite de a bloca gazoductul.

„Vom colabora cu Germania pentru a ne asigura că [proiectul]nu va merge mai departe”, a spus Price.

În timp ce SUA au insistat că vor bloca total conducta, Germania spune doar că nu exclude impunerea de sancțiuni asupra proiectului.

Ministra de externe germană, Annalena Baerbock, a declarat în parlament că aliații occidentali „lucrează la un pachet puternic de sancțiuni” care acoperă „și Nord Stream 2”, deși Germania ar prefera să „continue dialogul” cu Moscova.

Comentariile ei au venit după ce ambasadorul Germaniei la Washington, Emily Haber, a scris pe Twitter că „nimic nu va fi exclus, inclusiv Nord Stream 2” dacă Rusia ar încălca „suveranitatea Ucrainei”.

Între timp, operatorul controversatului gazoduct Nord Stream 2, care va alimenta Germania și restul Europei cu gaze direct din Rusia, ocolind Ucraina, a creat o filială germană pentru a aduce proiectul în conformitate cu legislația locală.

Nord Stream 2 AG a anunțat miercuri că filiala Gas for Europe GmbH, va deveni proprietara și operatorul porțiunii de 54 de kilometri a conductei submarine din apele teritoriale germane și a instalațiilor de pe coasta Mării Baltice a Germaniei.

Autoritatea de reglementare a rețelelor din Germania a anunțat în noiembrie că a suspendat procesul de certificare a conductei – proiect finalizat, care a costat 12 miliarde de dolari – până ce sunt indeplinite toate cerințele legislației germane.

Concenul rus Gazprom deține jumătate din acțiunile operatorului conductei, Nord Stream 2 AG, firmaă cu sediul în Elveția. Restul acționarilor sunt companii energetice europene.

Autoritatea de reglementare germană a declarat agenției de presă AFP că procesul de certificare rămâne suspendat până când activele și resursele umane sunt transferate filialei din Germania.

XS
SM
MD
LG