Statele Unite au impus noi sancțiuni Rusiei

Vladimir Putin (stânga) și Joe Biden (colaj)

SUA au impus o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei care vizează activitățile externe „dăunătoare” ale Moscovei. Administrația președintelui Joe Biden a anunțat astăzi expulzarea a 10 diplomați ruși și sancțiuni împotriva altor zeci de oameni și companii rusești, pentru răspunderea Kremlinului în intervenția în alegerile prezidențiale de anul trecut și atacurile cibernetice împotriva unor agenții federale. „Astăzi, președintele Biden a semnat un nou ordin executiv de sancțiuni, pentru a demonstra hotărârea Administrației de a răspunde și descuraja activitățile nocive ale Rusiei împotriva Statelor Unite ", se arată într-o declarație a Casei Albe.

Sancțiunile, pe care Rusia le-a denunțat imediat și a avertizat cu represalii, vor exacerba cu siguranță relația deja tensionată între SUA și Rusia. Ordinul executiv al președintelui Biden autorizează guvernul SUA să sancționeze orice sector al economiei ruse pentru a restricționa capacitatea Rusiei de a emite datorii suverane. De asemenea, interzice instituțiilor financiare din SUA să participe pe piața primară a obligațiunilor suverane ruse în ruble începând cu 14 iunie.

Ca reacție la sancțiunile anunțate, ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan, a fost convocat la Ministerul de Externe rus, care a spus că „un răspuns la sancțiuni este inevitabil”.

Chiar înainte de anunțarea sancțiunilor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat agenției de presă TASS că orice sancțiuni vor fi considerate „ilegale”.