Statele Unite au pregătit un ajutor militar de urgență pentru Ucraina

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki

Statele Unite au pregătit un ajutor militar de urgență pentru Ucraina în cazul în care armata rusă va interveni în continuare în Ucraina, a declarat Casa Albă pe 18 iunie.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a respins totodată drept „o prostie” relatările din presa americană că administrația ar fi redus asistența pentru securitatea Ucrainei.

### Vezi și... ### Zelenski invitat la Casa Albă în această vară

Politico și The Washington Post relataseră că administrația ar fi înghețat un pachet de ajutor militar către Ucraina în valoare de zeci de milioane de dolari, care includea arme letale.

Acest pachet, despre care se spunea că ar include arme și mai multe rachete antitanc, ar fi fost elaborat ca răspuns la concentrarea de trupe rusești și de echipamente militare în apropierea frontierelor Ucrainei în primăvară.

Manevrele militare au provocat consternare în Washington și în capitalele europene cu privire la intențiile Moscovei, într-un moment în care luptele se intensificaseră între separatiștii din estul Ucrainei, susținuți de Kremlin și armata ucraineană.

### Vezi și... ### „Mușchiul militar” al Rusiei & banii UE în paza lui Kövesi

Presa americană a raportat că Statele Unite au înghețat temporar acest ajutor militar după ce Rusia a anunțat în aprilie că intenționează să-și reducă prezența militară la frontierele cu Ucraina, unde fusese masați în jur de 100 de mii de militari. O parte au rămas însă acolo, al fel și echipament miliar, pentru viitoare manevre, a anunțat ulterior Rusia.

Statele Unite au acordat Ucrainei asistență pentru întărirea securității țării în valoare de peste 2,5 miliarde de dolari din 2014, când Rusia a anexat abuziv peninsula Crimeea și a început să sprijine mișcarea separatistă din estul Ucrainei - un război în care au murit deja peste 13.000 de oameni.