Statele Unite au început marți să transfere trupe în România

Imagine de arhivă.

Statele Unite au început marți 8 februarie 2022 să transfere – temporar – trupe în România, pe fundalul tensiunilor dintre Occident și Rusia legate de situația din jurul Ucrainei. „Misiunea importantă a acestor soldați este să demonstrăm în mod clar angajamentul nostru puternic față de aliații noștri” a declarat miercuri, comandantul Regimentului 2 de Cavalerie al Statelor Unite, colonelul Joe Ewer, staționat la Vilseck, în Germania, de unde soldaţii regimentului au început să plece spre România.

### Vezi și... ### 8.500 de militari americani pregătiți să întărească flancul estic al NATO

„Împreună, (...) vom construi interoperabilitate și încredere. În acest fel, împreună, ne vom asigura aliații, îi vom descuraja pe adversari și vom fi pregătiți să apărăm alianța NATO", a mai spus Ewer jurnaliștilor. Colonelul american a reamintit că militarii Statelor Unite americane sunt în România la invitația guvernului de la București, iar misiunea lor e „deschisă” și va dura „atâta timp cât o cere și suntem bineveniți.”

La începutul lunii februarie, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a anunțat că Statele Unite vor trimite 1.000 de militari din Germania în România. Trupele se vor afla sub comandă americană. „Nu sunt trupe permanente și nu vor lupta în Ucraina, ci au scopul de a întări postura aliaților noștri din Europa de Est”, a declarat oficialul american.