Statele Unite avertizează Israelul pe tema transferului de autoritate în Cisiordania

Premierul israelian Benjamin Netanyahu (stânga) și ministrul israelian de finanțe, Bezalel Smotrich

Știri de presă arată că Statele Unite ar fi avertizat guvernul israelian că vor considera orice transfer al autorității civile în Cisiordania, către ministrul de finanțe, Bezalel Smotrich ca un pas în direcția anexării teritoriilor respective.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu trebuie să decidă, în săptămânile următoare cum să pună în aplicare acordul de guvernare care arată că Smotrich, un colonist de extremă dreapta, care sprijină anexarea, trebuie să primească autoritate asupra a două unități militare, care au ca responsabilitate administrația civilă din Cisiordania.

Your browser doesn’t support HTML5

Statele Unite avertizează Israelul pe tema transferului de autoritate în Cisiordania

Administrația Biden se opune oricăror decizii unilaterale ale Israelului, care subminează eforturile de pace, în vederea creării a două state. În calitate de ministru de finanțe și având o poziție de conducere în Ministerul Apărării, Smotrich este unul dintre cei mai influenți membrii ai cabinetului israelian. Dacă va primi autoritate asupra celor două unități militare, el va putea influența politica față de așezările din teritorii ocupate.

### Vezi și... ### Administrația Biden și degradarea condițiilor de securitate în Cisiordania

Ministrul israelian al apărării, Yoav Galant, se opune ideii ca Smotrich să primească autoritate asupra unităților respective. Netanyahu le-a cerut celor doi miniștri să prezinte propuneri, pentru a lua o decizie. Barbara Leaf, adjuncta secretarului de stat s-a întâlnit cu consilierul israelian pentru securitate, Tzachi Hanegbi pentru a discuta escaladarea violențelor în regiune.

Leaf le-a spus israelienilor, conform unor surse israeliene și americane că administrația Biden are temeri cu privire la un eventual transfer de autoritate, care ar complica și mai mult situația și așa tensionată din regiune. În acel context a fost formulată idea că prerogative sporite oferite ministrului Smotrich ar însemna, în viziunea administrației Biden, un pas în direcția anexării teritoriilor.

Oficialități de la Ministerul israelian al Apărării împărtășesc această temere. De la ocuparea teritoriilor respective de către Israel, în 1967, ele au fost administrate de Ministerul Apărării și forțele armate israeliene în conformitate cu legile ocupației militare, pentru a se adera la prevederile Convenției de la Geneva. Israelul nu a anexat oficial teritoriile.

### Vezi și... ### Îngrijorare la Casa Albă: Pune reforma sistemului juridic din Israel în pericol democrația?