Presa sau cel putin modelul sau financiar este in criza ca urmare a rapidelor modificari tehnologice, intre acestea retelele de socializare. Care sint urmatoarele provocari? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.
Amy Webb, profesor la New York University este de parere ca sintem doar la inceputul impactului tehnologic asupra presei. La o conferinta desfasurata la Washington, Webb a spus ca organizatii media care in ultimii ani s-au chinuit sa faca fata mutarii consumatorilor pe retele de socializare si telefoane mobile vor trebui acum sa se adapteze la adoptarea inteligentei artificiale, asa numitei realitati imbogatite – care inseamna adaugarea de efecte digitale in realitatea transmisa, in timp real – si automatizarii anumitor procese jurnalistice.
Your browser doesn’t support HTML5
In plus, crede Webb si telefoanele celulare, asa numitele smart phone, vor fi peste un timp de domeniul trecutului. Ea crede ca una dintre modificarile pe termen scurt care va avea impact este comunicarea directa cu computerele, prin comenzi vocale. 50% dintre consumatori – estimeaza cercetatoarea – vor folosi acest sistem pina in 2023. Imaginati-va ca, in acel scenariu, oamenii vor vorbi despre stiri cu masini de tipul Alexa, creata de gigantul Amazon.
Ceea ce Webb spune este ca organizatiile media isi vor pierde canalele de distribuiré, care le aduc venit, in timp ce masini de tipul Alexa apartin unui nou tip de corporatii, multe in afara presei de stiri, cum sint Amazon sau Google, Tencent, Baidu, IBM, Facebook, Apple si Microsoft. Dependenta jurnalismului de aceste organizatii este pe cale sa creasca.
Webb crede ca ascensiunea inteligentei artificiale – care nu este reversibila – ameninta jurnalismul pentru ca organizatiile media devin consumatori, ramind doar cu continutul. De aceea Amy Webb recomanda colaborare si experimentare pe scara larga la nivelul mediei pentru a gasi solutii.
Studiul mentioneaza 75 de tehnologii care vor avea impact asupra jurnalismului, in urmatorii ani, intre care dronele, dispozitive purtate pe corp sau in imbracaminte cu capacitatea de a conecta la internet, permitind circulatia datelor, tehnologii de tip blockchain in care un sistem de computere controleaza tranzactii si nu o autoritate centrala, realitatea virtuala si verificarea autenticitatii stirilor, prin sisteme automatizate, in timp real. Tehnologii care sint testate si probabil vor fi lansate in 2018 includ capacitatea de interpretare a datelor vizuale, dezvoltarea de algoritmuri pentru redactarea si interpretarea stirilor precum si colectarea si analizarea unui volum in crestere de informatie. „Aceste tehnologii pot oferi ziaristilor pregatiti sa le adopte puteri supranaturale” – a declarat Webb. Dar viitorul industriei este problematic.