Statele Unite au anunțat noi sancțiuni împotriva a opt înalți oficiali iranieni și a mai multor entități pentru a opri accesul conducerii iraniene la venituri, a anunțat secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, la o conferință de presă împreună cu secretarul de stat Mike Pompeo. Sancțiunile suplimentare au fost impuse ca urmare a atacurilor iraniene din această săptămână împotriva unor baze americane din Irak. Atacul iranian a avut loc câteva zile după ce comandantul șef al forțelor speciale iraniene, generalul Quasem Suleimani a fost ucis într-un atac aerian american din Irak.
„Sancțiunile de astăzi fac parte din angajamentul nostru de a opri activitățile teroriste globale ale regimului iranian. Președintele a fost foarte clar - vom continua să aplicăm sancțiuni economice până când Iranul își va opri activitățile teroriste și se va angaja că nu va avea niciodată arme nucleare”, a spus Mnuchin.
Între persoanele vizate de noile sancțiuni americane se află Ali Șamhani, secretarul Consiliului Suprem de Securitate Național al Iranului; Mohammad Reza Aștiani, șeful adjunct al personalului forțelor armate ale Iranului și Gholamreza Soleimani, șeful miliției din Basiji al Corpului Gărzii Revoluționare Islamice.
Mnuchin a declarat că acești oficiali au fost implicați în atacul de rachete din 8 ianuarie împotriva bazelor americane din Irak.
Sancțiunile vizează, de asemenea, 17 companii miniere și producătoare de metale, o „rețea de trei entități din China și Seychelles” și o navă implicată în comerțul metalelor.
„În urma acestor acțiuni, vom tăia miliarde de dolari de sprijin acordat regimului iranian”, a spus Mnuchin.
O declarație a Departamentului Trezoreriei care prezintă măsurile punitive menționează un ordin executiv al președintelui Donald Trump privind „extinderea măsurilor care vizează surse suplimentare de venit utilizate de regimul iranian”.
În legătură cu atacul cu drona americană care l-a ucis pe general Soleimani pe 3 ianuarie, secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că generalul plănuia un „atac pe scară largă împotriva intereselor americane” când a fost ucis.
El a spus că SUA au avut „informații specifice” cu privire la atacurile „împotriva instalațiilor americane, inclusiv ambasadele americane, bazele militare, facilitățile americane din toată regiunea”.
Sancțiunile suplimentare vin după ce oficiali americani, canadieni și britanici au spus că datele existente sugerează că avionul companiei ucrainene de aviație (UIA) care s-a prăbușit în Iran, la câteva ore după atacul cu rachete din 8 ianuarie, a fost lovit de o rachetă iraniană, posibil, din greșală.
„Credem că este posibil ca acel avion să fi fost doborât de o rachetă iraniană”, a spus Pompeo în timpul conferinței de presă.
„Vom lăsa investigația să ne spună ce a fost înainte de a lua o hotărâre finală”, a adăugat Pompeo. „Când vom avea rezultatele ale acestei anchete, sunt sigur că noi și lumea vom lua măsuri adecvate ca răspuns”.
Oficialii iranieni au negat, în mod clar, drept „imposibil” faptul că o rachetă iraniană a doborât avionul de pasageri Boeing 737-800 după decolare din capitala iraniană, omorându-i-i pe toți cei 176 de oameni aflați la bord.